prognoze

Prognoză meteo 18 iulie 2016 – scăpăm de caniculă, ploile se mută pe Moldova.

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi de la 11 0 13 grade în zonele montane, 15 – 17, 18 grade pe Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, respectiv 18 – 20 grade pe Moldova și Dobrogea. Maximele de mâine vor caracteriza o vreme cu valori sub cele normale ale perioadei, mai ales pe nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde temperaturile se vor opri la 18 – 20 de grade, cu 23 – 25 de grade pe Banat, Crișana și Oltenia. Pe Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vom avea cele mai ridicate valori ale zilei, de 26 – 28, 29 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Vom avea parte de nori joși persistenți în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și Munteniei. Spre seară cerul se înseninează și prin Transilvania și nordul Moldovei.

image

ceață:

– Condiții de ceață vor fi pe nordul Moldovei, Orientali, Apuseni, Banat și Crișana, iar seara și pe zona de Curbură. Izolat, vizibilitatea poate scădea sub 200 și 50 de metri.

image

precipitații:

– Ploile rămân de interes și pentru ziua de mâine, numai că acum vor fi prezente, în afară de banat și Crișana, și pe Maramureș, Moldova și Transilvania, iar seara și prin zona Meridionalilor.

image

vânt:

– O nouă zi cu vânt intens la nivelul întregii țări, iar rafalele pot ajunge și la un 45 – 50 km/h. La finalul intervalului de prognoză, vântul rămâne intens doar pe Moldova și litoral.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg) cu excepția Olteniei. CAPE moderat pe Moldova, Crișana și izolat Muntenia (de la 750 – 1000 J/Kg). Lifted Index negativ pe Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea și sud-estul Munteniei. Valorile LI vor fi între –2 și –4 K. Apa precipitabilă va fi la 30 35 mm pe arii extinse, cu Moldova campioană cu 35 – 40 mm. Thompson Index va avea valori mari pe toată Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și Orientali, cu valori de 32 – 34, chiar 36 K. Forfecarea va fi la 12 – 15 m/s. Parametrii convectivi arată Moldova ca o zonă în care mâine ne putem aștepta la fenomene convective, ce pot deveni severe: ploi torențiale ce pot acumula peste 40 – 50 l/mp, vânt cu aspecte de vijelie, grindină de diverse dimensiuni, fenomene electrice.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Scăpăm de caniculă, ploile se mută pe Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *