prognoze

Prognoză meteo 17 iulie 2016 – continuă ploile abundente în vest

 

temperaturi:

– Minimele nopții care urmează se vor încadra, la nivelul tuturor regiunilor, între 17 – 19, 20 de grade. În zonele montane minimele vor fi între 12 – 14 grade. Maximele zilei de mâine vor mai aduce valori aproape de pragul de caniculă pe sudul și estul Moldovei, respectiv extremitatea estică a Munteniei, unde se vor atinge 33 – 35 de grade. Pentru restul Munteniei, vestul Moldovei și Dobrogea maximele se vor opri la 27 – 29, 30 de grade. Temperaturi cu mult mai scăzute față de normalul acestei perioade se vor înregistra în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia, unde maximele se vor opri la 18 – 20, 22 de grade, doar izolat putându-se atinge și valori de 24 – 25 de grade. Aceleași valori le vom avea și pe zonele montane.

image

image

nebulozitate:

– Ziua de mâine vine cu nebulozitate accentuată pe Banat, Crișana, dar norii joși nu vor lipsi din peisaj nici prin Muntenia, Transilvania, zonele montane, Crișana și nordul Moldovei și chiar Dobrogea, chiar dacă gradul de acoperire va fi sub 50%.

image

ceață:

– Se păstrează condiții de ceață pe nordul Orientalilor, al Transilvaniei, Apuseni și sudul Banatului.

image

precipitații:

– Așa cum este specificat și în avertizările oficiale ale ANM, ploile nu ne părăsesc nici mâine, și vor continua să cadă în cantități mari. Pe timpul nopții mai ales pe Banat și Crișana, după amiaza și seara pe Transilvania și Orientali.

image

vânt:

– Și pe parcursul zilei de mâine vântul va fi activ, iar începând cu orele după amiezii și serii, pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea rafalele vor fi susținute, cu viteze și de peste 45 – 50 km/h.

image

fenomene convective:

– CAPE slab (sub 250 J/Kg) la nivelul întregii țări, cu excepția sudului extrem al Munteniei. CAPE moderat (între 750 – 1000 J/Kg) pe nordul Munteniei, Banat, Crișana, Apuseni, Transilvania, Maramureș și Moldova, dar și pe Dobrogea. Lifted Index negativ pe toată țara (cu excepția Munteniei, cu valori de la –2 spre –6, –8 K(pe Orientali și nordul Moldovei). Apa precipitabilă va fi la nivelul întregii țări la valori de 25 – 30 mm. Thompson Index cu valori mari tot pe Banat, Crișana, Apuseni, Transilvania, Maramureș, Moldova și Dobrogea, cu 36 – 38, 40 K. Forfecarea 0-6 km va fi la 20 m/s. Așadar, avem condiții de fenomene convective pe arii extinse din țară mâine, sub forma de ploi torențiale ce pot lăsa în continuare 30 – 50 l/mp, și chiar peste 70 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni, fenomene electrice.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Ploile abundente din zonele deja afectate de ele rămân și pentru ziua de mâine pericolul principal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *