prognoze

Prognoză meteo 16 iulie 2016 – potop pe vest

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează rămâne una tropicală pe Oltenia și Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, locuri unde minimele vor fi între 20 – 22 de grade. Pentru nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana vor fi minime de 16 – 18, 19 grade. În zonele montane temperaturile minime se vor opri la 13 – 15, 16 grade. Ziua de mâine se menține la pragul de caniculară pe Muntenia și sudul Moldovei, cu 33 – 35 de grade. În Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Maramureș și Dobrogea vom avea maxime de 28 – 30 de grade. O scădere abruptă de temperaturi vom avea pe estul Moldovei, Banat, Crișana și Oltenia, unde, alături de zonele montane, valorile maxime vor fi la nivelul celor din noaptea precedentă, adică 18 – 20, 22 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții zilei de mâine, nebulozitatea joasă va fi accentuată pe Banat, Crișana, Apuseni și Orientali. Nori joși vor fi și prin Transilvania și Oltenia, dar gradul de acoperire nu va trece de un 50%. După amiaza și seara norii își fac apariția și prin nordul Moldovei și sud-estul Munteniei.

image

ceață:

– Condițiile de ceață rămân prezente pe arii extinse pe Banat și Crișana pe tot parcursul intervalului de prognoză.

image

precipitații:

– Pe tot parcursul intervalului de prognoză va ploua, mult, pe Banat, Apuseni, Crișana, dar și prin Oltenia. Cantitățile de precipitații vor fi deosebit de mari, practic, în 24 de ore urmând să cumulăm cantități de apă ce ar trebui să cadă în o lună și jumătate, două.

image

image

vânt:

– Vântul rămâne activ și pe parcursul zilei de mâine, cu intensificări susținute pe Moldova, Dobrogea, Muntenia și Banat, unde rafalele pot ajunge și la 50 – 55 km/h. Și în celelalte regiuni vom avea intensificări de vânt, dar la viteze mai mici.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE slabe pe cea mai mare parte a Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe Oltenia, Apuseni și izolat prin Banat și nordul Crișanei (750 – 900 J/Kg). Lifted Index negativ pe vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Apuseni, Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei, cu valori de la –1, –2 K spre –6 K (pe Oltenia, Apuseni, Banat și nordul Crișanei). Apa precipitabilă va avea valori de 15 – 20 mm pe Dobrogea, Orientali, 30 – 35 mm pe restul regiunilor, chiar 40 mm pe Oltenia și Crișana. Thompson Index la valori optime vom avea tot pe regiunile mai sus menționate, cu valori frecvente de 36, 38 și chiar 40 K. Forfecarea va fi la 25 – 30 m/s. Parametrii de mai sus, moderați, vor aduce ploi torențiale, ce pot depăși 50 l/mp, iar în unele zone chiar 80 – 90 l/mp, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici și medii, toate însoțite și de fenomene orajoase.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Pericolul mare al următoarelor 48 de ore va fi reprezentat de cantitățile deosebit de mari de precipitații. Canicula dă și ea o ultimă bătălie pe sud-est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *