Prognoză meteo 15 iulie 2016 – România extremelor: caniculă și furtuni
temperaturi:
– Noaptea care urmează împarte România în două: noapte tropicală pe Oltenia, Muntenia, Moldova, cu temperaturi de 21 – 23 de grade și Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, unde minimele vor fi cuprinse între 15 – 17, 18 grade. În zonele montane vom avea temperaturi de 13 – 15, 16 grade. Și pentru valorile maxime vorbim de același scenariu: caniculă pe Muntenia și sudul Moldovei, cu valori maxime de 35 – 36 de grade, 31 – 32 de grade pe Dobrogea și Oltenia, 18 – 20 de grade pe zonele montane, 23 – 25 de grade pe nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Banat și Crișana. În Transilvania maximele se vor opri la valori de 18 – 20 de grade.
nebulozitate:
– Norii joși vor fi destul de prezenți pe parcursul zilei de mâine. La început pe Transilvania, apoi și pe Moldova, Maramureș, iar spre seară și pe Banat și Crișana.
ceață:
– Condiții de puțină ceață, pe timpul nopții, prin Orientali, nordul Transilvaniei și al Moldovei. Lucrurile se schimbă, însă, începând cu orele după amiezii, când vom avea condiții de ceață pe arii extinse din Transilvania, Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei.
precipitații:
– Pe timpul nopții avem condiții de ploaie prin Transilvania și Apuseni. Lucrurile se schimbă începând cu orele după amiezii și serii, când ploile cuprind arii extinse din Transilvania, nordul Orientalilor, Banat, Meridionali, Crișana și Oltenia. Cantitățile de precipitații căzute pot fi pe arii extinse peste 35 – 40 l/mp. Mai ales în zonele înalte din Apuseni și vestul Meridionalilor se pot atinge și peste 60 – 70 l/mp.
vânt:
– Vântul va fi un actor important încă de la orele dimineții de mâine, la început prin Moldova și Oltenia, apoi și prin Banat, Muntenia. Rafalele pot ajunge și la un 55 – 60 km/h.
fenomene convective:
– CAPE slab pe Moldova, Oltenia, zonele montane, Transilvania, sudul Moldovei (până în 250 J/Kg). CAPE moderat pe Oltenia, Muntenia, estul Banatului, și zonele montane ( 750 – 1000 J/Kg). CAPE de peste 1500 J/Kg este posibil pe Meridionali, Orientali și sudul Banatului. Lifted Index negativ pe cea mai mare parte a Munteniei, Oltenia, Banat, Transilvania, Maramureș și zonele montane. Valorile vor fi ridicate, spre –5 – 6 K. Apa precipitabilă va fi la nivelul întregii țări la 25 – 30 mm, iar pe vestul Munteniei, Oltenia, Banat și prin Transilvania chiar la 35 – 40 mm. Thompson Index va avea valori ridicate pe vestul Munteniei, Olteniei, Banat, Transilvania, Meridionali și Apuseni, cu valori de 38 – 40 K și chiar 42, 43 K. Forfecarea va fi la valori de 20 – 25 m/s. Parametrii convectivi de mai sus oferă speranțe pentru fenomene convective pe placul vânătorilor de furtuni, mai ales pe zonele montane, dar și pe vestul Olteniei, Munții Banatului, posibil și prin Transilvania. De așteptat precipitații torențiale, izolat chiar și peste 50 l/mp, grindină de toate dimensiunile, vânt cu aspect de vijelie și fenomene orajoase.
concluzii:
– Jumătate de țară pe caniculă cealaltă jumătate pe furtuni. Cam acesta este scenariul pentru ziua de mâine.