prognoze

Prognoză meteo 14 iulie – Spectacol convectiv pe Crișana

 

temperaturi:

– Urmează o noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori minime de la 19 la 21, 22 de grade, iar pe Banat și Crișana chiar 24 – 25 de grade. În zonele montane vom avea minime de 13 – 15, 16 grade. Ziua de mâine va fi caniculară în toate regiunile, cu valori maxime de 34 – 36 de grade în majoritatea regiunilor. Excepție vor face zonele montane înalte, cu 22 – 24 de grade, Dobrogea, nordul și vestul Moldovei, cu 26 – 28 de grade, dar și Oltenia, unde se vor atinge 37 – 38 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Ceva nebulozitate vom avea pe timpul nopții pe Dobrogea, iar mâine seară pe Banat, Crișana, Apuseni, Transilvania și Maramureș.

image

ceață:

– Există ceva condiții de ceață, mâine după amiază și spre seară,  pe Banat, Crișana și Apuseni.

image

precipitații:

– Ploile își fac apariția începând cu mâine după amiază, pe Banat, Crișana, Apuseni și Maramureș. Pe Banat se pot atinge și 15 – 20, izolat 25 l/mp.

image

image

vânt:

– Dimineața și după amiaza zilei de mâine aduce un vânt intens pe Banat, Crișana și Moldova, zone unde rafalele se pot duce și a 45 – 50 km/h. Seara, intensificările scad în intensitate, se mută și pe Dobrogea, Muntenia și Oltenia.

image

fenomene convective:

– CAPE slab pe mare parte din Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana,Maramureș, Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei (până în 250 J/Kg). CAPE moderat (până în 1000 – 1250 J/Kg) pe estul Banatului, Apuseni, Transilvania și Maramureș. Pe nordul Crișanei se pot atinge și valori de 2250 – 2500 J/Kg. Lifted Index negativ tot pe zonele mai sus menționate, cu valori de –1 spre –3, –4 K. Pe nordul Crișanei se pot atinge și –6 K. Apa precipitabilă: 15 – 17 mm pe sudul Moldovei, sud-estul Munteniei și Dobrogea, 20 – 25 pe restul Munteniei, Transilvania, Oltenia nordul și centrul Moldovei. Pe Banat, Crișana, Maramureș vor fi valori de 35 – 40 mm. Thompson Index va fi optim pe sudul extrem al Olteniei, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane aferente, unde vor fi valori de 36 – 38, chiar 40 K. Forfecarea va fi și ea bună, în jurul a 15 – 20 m/s. Ziua de mâine se anunță zgomotoasă pe vestul țării, iar pe Crișana sunt condiții chiar de fenomene deosebit de severe, sub forma ploilor torențiale ce pot atinge 35 – 40 l/mp, grindină de dimensiuni medii și mari vânt ce poate ajunge la rafale de peste 60 – 70 km/h și fenomene orajoase.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Rămânem pe scenariul canicular, dar furtunile își fac apariția, chiar violent, prin Banat, Crișana, Maramureș și Apuseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *