prognoze

Prognoză meteo 03 iulie 2016 – instabilitate accentuată

 

temperaturi:

– Nu mai este o noutate pentru nimeni, urmează o nouă noapte tropicală în mare parte din țară. Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și extremitatea nord-estică a Moldovei, Maramureșul, Crișana și Banatul vor avea minime de 20 – 21, 22 de grade. Pe Transilvania minimele se vor opri la un 17 – 19 grade, în timp ce în zonele montane vor pleca de la 12, 13 grade până la 15 , 16 grade. Maximele de mâine nu vor diferi mult de la o regiune la alta, urmând să fie situate între 27 – 29, 30 de grade. Pe Oltenia, sudul și sud-estul Munteniei și sudul Moldovei se pot atinge și 32, 33 de grade.

image 

image

nebulozitate:

– Ceva mai mulți nori prezenți pe cerul României mâine, care îi vor da un aspect variabil. Spre seară, nebulozitatea joasă se accentuează pe nordul Moldovei, zonele montane, Maramureș și Transilvania.

image

ceață:

– Pe timpul nopții sunt condiții de ceață pe zona de Curbură, iar spre după amiază și seara, condiții de ceață vor fi pe arii extinse din Oltenia, Crișana, sud-estul Munteniei, Maramureș.

image

precipitații:

– Ploile vor fi destul de prezente pe parcursul zilei de mâine, la început pe zona de sud-estul și de Curbură, apoi prin zonele montane și Banat, urmând ca după amiaza și seara să le regăsim pe arii extinse din zonele montane, Maramureș, Crișana,  Oltenia, Moldova.

image 

vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul zilei, cu ceva intensificări doar spre seară, prin nordul Moldovei și pe sudul extrem al Olteniei.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe zona Subcarpatică și Dobrogea (până în 750 – 800 J/Kg). Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor avea CAPE de peste 1000 J/Kg, 1500 și chiar spre 2500 J/Kg. Lifted Index negativ pe toată țara, cu valori de –1, –3 K pe arii extinse, iar pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei se poate ajunge la valori de –6 spre –8 K. Apa precipitabilă va fi la nivelul întregii țări la valori de 30 – 35, izolat 40 mm. Valori Thompson Index optime pe toată țara, cu 34 – 36, 38 K. Forfecarea 0-6 km va fi destul de slabă spre inexistentă, doar pe seară, pe vest, nord-vest putând să ajungă la 20 m/s. Avem un cod galben emis de ANM pentru instabilitate meteo accentuată care acoperă aproape toate zonele menționate mai sus cu valori convective mari (în plus față de ANM, eu aș lua în considerare și zona Banatului. Fenomenele așteptate sunt ploi cu caracter torențial, vânt ce poate lua aspect de vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni și fenomene orajoase.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Vom avea parte de o zi cu multă instabilitate și temperaturi ușor mai scăzute în unele zone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *