prognoze

Prognoză meteo 30 iunie 2016 – se apropie canicula

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi mai plăcute în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, nord vestul Munteniei,unde se vor atinge de la 17 la 19 grade. În zonele montane înalte vom avea 9 – 11 grade, în timp ce în restul regiunilor montane vom avea 12 – 14 grade. Oltenia, restul Munteniei, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei vor avea parte de o nouă noapte tropicală, cu temperaturi de la 19 la 21, 22 de grade. Maximele zilei de mâine ne readuc în atenție perspectiva caniculei, ele urmând să fie în creștere față de ieri, cuprinse la nivelul întregii țări între 28 – 30, 31 de grade. În zonele montane se vor opri la 18 – 20 de grade.

image

image

nebulozitate:

– În primele ore ale nopții norii joși vor fi destul de prezenți pe Transilvania, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Muntenia și Dobrogea. Pentru restul intervalului de prognoză vom avea parte de un cer mai mult senin.

image

ceață:

– Ceva condiții de ceață slabă spre dimineață, pe Oltenia.

image

precipitații:

– Foarte slabe și pe arii restrânse, mai ales în zonele montane.

image

vânt:

– Vântul va fi destul de activ în prima parte a zilei, mai ales pe Moldova și Dobrogea, unde se pot atinge, la rafală, și viteze de 45 – 50 km/h. După amiaza și seara lucrurile se liniștesc în cea mai mare parte a țării.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (până în 250 J/Kg). CAPE moderat pe Muntenia, Transilvania, zonele montane, și Banat (750 – 800 J/Kg). Lifted Index negativ doar pe centrul, nordul și vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, cu valori între –1 spre –3 K. Apa precipitabilă va avea, pe Moldova, Transilvania, Maramureș și mare parte din Banat și Crișana, valori de 15 – 20 mm, iar pe restul țării de 25 – 30 mm, izolat, pe sud-estul Muntenie, de 35 mm. Thompson Index va avea valori de 30 – 32 K pe sud-estul Munteniei și de 36 – 38 K pe zonele montane. Forfecarea 0-6 km va fi inexistentă. Parametrii convectivi în scădere, șanse de fenomene convective mai ales pe zonele montane și izolat pe sud-estul Munteniei.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Temperaturi în creștere, precipitații mai puține, răgazul oferit de vreme în privința caniculei este pe sfârșit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *