prognoze

Prognoză meteo 28 iunie 2016 – răcoare, ploaie. respirăm !

 

temperaturi:

– Mult așteptata răcorire a nopților nu prea va avea loc, în ciuda ploilor așteptate. Astfel, minimele vor fi cuprinse între 14 – 16 grade în zonele montane, 17 – 19 grade în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, mare parte din Oltenia și Muntenia. De noapte tropicală vor avea parte cei din sudul extrem al Olteniei și Munteniei, dar și din sud-estul Munteniei, Dobrogea și Moldova, unde se vor atinge 21 – 22 de grade. Ziua de mâine vine cu mult așteptata răcorire. Una semnificativă prin majoritatea regiunilor. Astfel, în zonele montane nu vom mai trece de 17 – 18 grade, în Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și zona Subcarpaților se vor atinge 20 – 21, 22 de grade. Cel mai cald va fi pe Muntenia, Dobrogea și extremitatea estică a Moldovei, unde se vor atinge 25 – 27, 28 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Nu cred că va duce multă lume lipsa soarelui din peisaj, după atâtea zile caniculare. Nebulozitatea joasă va fi destul de accentuată la nivelul întregii țări și doar spre după amiază și seară cerul ar putea deveni variabil spre senin, mai ales pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

image

ceață:

– Condiții de ceață vom avea la începutul intervalului de prognoză pe nordul Moldovei și sudul Banatului, apoi și pe Crișana, sudul Moldovei, zonele montane și Muntenia. Mai ales pe zona montană a Banatului vizibilitatea ar putea scădea și sub 200 și 50 de metri.

image

precipitații:

– Ziua de mâine vine cu ploi în aproape toate regiunile țării. La început pe Banat și nordul Moldovei, apoi și pe toate zonele montane, Maramureș, Crișana, Transilvania și Muntenia. Cantitățile de precipitații acumulate pe termen scurt pot fi foarte mari.

image

image

vânt:

– Nici vântul nu va lipsi din peisajul meteo al zilei de mâine, cu intensificări mai susținute pe Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, unde rafalele pot ajunge și la 45 – 50 km/h,  dar asta nu înseamnă că nu își va face simțită prezența și în celelalte regiuni.

image

fenomene convective:

– CAPE mic la nivelul întregii țări (până în 250 J/Kg). CAPE moderat în cea mai mare parte a țării (750 – 1000 J/Kg). CAPE mai mare va fi pe Apuseni, vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, nord vestul Munteniei (valori între 1500 – 1700 J/Kg). Indicele CIN (Convective Inhibition) va fi la valori de –50, –60 J?Kg. Lifted Index negativ pe toată țara, cu valori de la –1 spre –3, –4 K, iar pe vestul Transilvaniei, nord vestul Munteniei, Moldova, posibil chiar –5. –6 K. Apa precipitabilă va fi la 25 – 30 mm pe vest, sud-vest și nord, în timp ce pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova va avea valori de 35 – 40, izolat chiar 45 mm. Thompson Index optim la nivelul întregii țări, cu valori de 36 – 38, izolat chiar 40 K. Forfecarea 0-6 km va fi slabă, chiar inexistentă, doar izolat, pe zona Crișanei, posibil să avem un 10 m/s. Așa cum arată parametrii convectivi, ziua de mâine poate aduce fenomene severe în orice colț al țării, cu probabilitate mai mare pe Apuseni, Transilvania, mare parte din Moldova, nord-vestul Munteniei.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Se răcorește. Asta este cea mai bună veste. Temperaturile scad și cu 10 – 15 grade în unele zone. Revin și ploile în decor, chiar dacă această bucurie nu va dura prea mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *