prognoze

Prognoză meteo 27 iunie 2016 – mai puțină caniculă, mai multe ploi

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează nu aduce schimbări majore, urmând să avem parte în continuare de o noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură cuprinse între 20 – 22, 23 de grade. Excepție vor face zonele montane, unde temperaturile se vor opri la 14 – 16, 17 grade. Maximele zilei de mâine marchează o scădere în mare parte din țară, astfel că valori de 32 – 33 de grade se vor mai atinge doar pe sud-estul Munteniei, sudul și estul Moldovei. În restul regiunilor vom avea parte de un regim termic plăcut, cu temperaturi de la 27 – 29, 30 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Norii vor fi ceva mai prezenți pe cerul României mâine, astfel că vom putea vorbi mai degrabă de un cer variabil și nu mai mult senin.

image

ceață:

– Există condiții de ceață pe parcursul zilei de mâine, la încep mai ales prin Oltenia, apoi și prin zonele montane și Muntenia.

image

precipitații:

– Ploile vor fi mai prezente pe parcursul zilei de mâine. Pe timpul nopții prin Oltenia, Banat, Apuseni, pentru ca după amiaza zilei de mâine să aducă ploi pe toate zonele montane, Oltenia, estul Banatului, Transilvania, Muntenia.

image

vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul zilei,cu excepția momentelor când am putea avea parte de fenomene convective iar intensificările ar putea lua, izolat, aspect de vijelie.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (până în 250 J/Kg). Pe centrul și estul Moldovei, Oltenia și parte din Muntenia vom avea CAPE de 750 – 1000 J/Kg. Cele mai ridicate valori le vom avea pe Banat, Crișana, nordul Moldovei și Maramureș, între 1500 – 2000 J/Kg. Lifted Index negativ pe cam toată țara, cu valori de la –2, –4 K pe arii extinse din sud, centru și est, până la valori de –6, –8 pe banat, Crișana, nordul Moldovei, Maramureș. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30 mm în cea mai mare parte a țării, doar pe Banat , Crișana și Dobrogea valorile urcând spre un 35 – 40 mm. Thompson Index va avea valori optime pe toată țara, 34 – 36 K, iar pe Banat, Crișana, chiar spre 38 – 40 K. Forfecarea 0-6 km va fi aproape inexistentă. Așa cum specifică și atenționarea meteo ANM ce intră mâine în vigoare și după cum o arată și parametrii convectivi, șanse de astfel de fenomene vom avea mai ales pe Banat, Crișana, Maramureș, dar și pe nordul Moldovei și izolat în restul regiunilor.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Aria zonelor cu temperaturi aproape caniculare se restrânge mai ales pe sud-est iar precipitațiile zgomotoase încep să răcorească aerul pe vest, nord-vest și centru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *