prognoze

Prognoză meteo 23 iunie 2016 – caniculă și parametri convectivi de excepție

 

temperaturi:

– Cele mai scăzute temperaturi ale nopții care urmează le vom regăsi pe zonele montane (14 – 16, 17 grade) și pe Transilvania, cu ale ei 18 – 20 de grade. În restul țării deja nu mai vorbim doar de nopți tropicale, ci de nopți din ce în ce mai greu de suportat, cu valori de temperatură de la 22 de grade spre 25, 26, izolat chiar 27 de grade. Ziua de mâine nu schimbă foarte mult scenariul, temperaturile urmând să plece de la valori de 14 – 16 grade în zonele montane înalte, 18 – 21 de grade în Meridionali, 24 – 26, 27 de grade în Orientali. În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei și Dobrogea vom avea maxime de 32 – 34 de grade. Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei rămân polul caniculei, cu valori maxime de 36 – 38, izolat 39 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Chiar dacă ceva mai prezenți pe cer mâine, norii joși nu vor fi decât de decor, acoperind cu puțin sub 50% din cerul României. Spre seară, pe estul Moldovei e posibil să avem un cer mai mult noros.

image

ceață:

– Condiții de ceață ar fi mai ales spre mâine seară, pe nordul Moldovei, sud-vestul Olteniei, dar și prin Banat.

image

precipitații:

– Absente pe parcursul nopții și dimineții, ploile revin în forță după amiaza și seara, când vor uda zonele montane, Transilvania, nordul Moldovei, sud-vestul Munteniei, Banatul, iar spre finalul intervalului, Orientalii și toată Moldova, dar și Oltenia.

image

vânt:

– Vânt slab pe tot parcursul zilei, cu posibile intensificări moderate mai ales pe sudul țării și Dobrogea.

image

fenomene convective:

– Scenariul zilelor precedente se păstrează și mâine. Valori CAPE mari la nivelul întregii țări, de 2000 – 2500 J/Kg, dar pe Banat și Crișana se păstrează CAPE de peste 3500 J/Kg. Și Lifted Index va avea valori foarte mari pe toată țara, de la –4, –5, spre –8, –10 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 35 – 40 mm la nivelul întregii țări. Un Thompson Index foarte mare pentru toată țara, cu valori de 38 – 40, 42 K. Din păcate, forfecarea va lipsi din peisajul convectiv. Parametrii convectivi rămân la valori ridicate pentru toată țara, iar pentru mâine după amiază ne putem aștepta la spectacol convectiv în unele zone, cum ar fi zonele montane, Banatul, Muntenia, și seara Moldova.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O nouă zi caniculară, cu ceva mai multe șanse de ploi extrem de zgomotoase după amiază și seara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *