prognoze

Prognoză meteo 22 iunie 2016 – scenariul clasic: caniculă și furtuni

 

temperaturi:

– O nouă noapte tropicală pentru toată țara, cu valori de temperatură de peste 20 – 22 grade, izolat chiar 23 de grade. Și în zonele montane vom avea valori minime ridicate, de până la 17 – 18 grade. Ziua de mâine vine din nou cu un val de caniculă pe arii extinse din Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, unde se vor atinge frecvent 35 – 36 de grade. În nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, maximele se vor situa la valori de 31 – 33 de grade, în timp ce în zonele montane vom avea maxime de 25 – 27 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Nici pe parcursul zilei de mâine norii nu vor avea foarte multă treabă pe cerul nostru, nebulozitatea joasă fiind absentă.

image

ceață:

– Condiții de ceață slabă vor fi spre seara zilei de mâine în zona nordică a Orientalilor și pe centrul Transilvaniei.

image

precipitații:

– Precipitațiile lipsă pe parcursul nopții și al dimineții, revin începând cu orele după amiezii pe Banat, Apuseni, Meridionali și Orientali. Spre finalul intervalului ploile ajung și pe Transilvania și pe nordul Moldovei.

image

vânt:

– Vântul ce a adus adieri mai susținute în ultimele zile se va liniști pe parcursul zilei de mâine, urmând ca ceva rafale mai susținute să fie doar pe zona Dobrogei și a litoralului.

image

fenomene convective:

– Pe Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia și mare parte din Transilvania, valorile CAPE vor fi între 800 – 1000, maxim 1500. Pe Banat, Crișana, Maramureș și nordul Moldovei avem o nouă zi cu un CAPE de excepție, 2500 – 3000, chiar 3500 și 4000 pe nordul extrem al Moldovei și Banat. Indicele CIN se va opri la un –50 J/Kg. Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori de –4, –6 K, iar în nordul Moldovei, Banat, Crișana și Maramureș, chiar spre –10, –12 K ! Apa precipitabilă rămâne la valori de 25 – 30 mm, iar pe Banat, Crișana și nordul Moldovei chiar spre 35 – 40 mm. Thompson Index extrem de mare, cu valori de 36, 38 – 40 K la nivelul întregii țări. Forfecarea 0-6 km va fi destul de slabă, în jur a 10 m/s.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O nouă zi cu temperaturi caniculare în mare parte din țară dar și cu posibilitatea unor fenomene convective severe. Scenariu deja clasic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *