prognoze

Prognoză meteo 21 iunie 2016 – cuvântul zilei: caniculă !

 

temperaturi:

– Cu excepția zonelor montane, unde valori de temperatură se vor opri la 16 – 18 grad (cu 12 –14 grade în masivele înalte), în restul țării vom avea parte de o noapte tropicală, cu temperaturi de 20 – 21, 22 de grade. Canicula revine în forță de mâine, pe Oltenia, Muntenia, și Moldova maximele urmând să ajungă la valori de 35 – 36 de grade. Banatul și Crișana se vor bucura de temperaturi plăcute de 25 – 27, 28 de grade, Transilvania, Maramureș și Dobrogea se vor opri la un 31 – 32 de grade. În zonele montane maximele vor ajunge și la 25 – 27 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Cer senin pe tot parcursul intervalului de prognoză, soarele va putea să își facă de cap.

image

ceață:

– Șanse de ceață slabă, pe timpul nopții, pe arii restrânse din sudul Moldovei.

image

precipitații:

– Precipitațiile încă prezente la începutul nopții pe Banat și Crișana se vor restrânge încet încet ca arie, pentru ca mai apoi să dispară complet.

image

vânt:

– Adierile de vânt mai susținute vor fi prezente și pe parcursul zilei de mâine, mai ales pe Muntenia și Moldova, numai bune pentru a mai face aerul canicular un pic mai respirabil.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE slabe spre moderate pe Dobrogea și sudul Moldovei (250 – 600 J/Kg). Mare parte din Muntenia, Transilvania, Maramureș vor avea în jur de 1200 – 1500 J/Kg. Valori foarte mari ale CAPE vor fi pe nordul Moldovei, Oltenia, Banat, Crișana, unde se pot atinge chiar 3500 – 4000 J/Kg. Convective Inhibition (CIN) va fi și el prezent, cu valori de –50 spre –75 J/Kg. Lifted Index negativ pe toată țara, cu valori ce pot ajunge la –6 K, iar pe Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei chiar spre –10 K. Apa precipitabilă rămâne la 25 – 30 mm, doar pe Banat și Crișana sunt valori mai mari, de 35 – 40 mm. Thompson Index la valori ridicate pe toată țara, 34 – 36 K, iar pe vest chiar 40 – 42 K. Forfecarea 0-6 km va fi la 10 – 15 m/s, iar pe nordul Moldovei posibil 20 – 25 m/s. Parametrii de mai sus pot genera pe parcursul zilei de mâine fenomene convective severe: ploi torențiale cu 25 – 30, izolat chiar 40 l/mp, grindină de medii și mari dimensiuni, fenomene orajoase, dar și vânt ce poate lua aspect de vijelie. De văzut cât de mult va conta prezenta CIN, care ar putea inhiba dezvoltările convective.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Revin temperaturile insuportabile, caniculare, în același timp nici fenomenele convective nu sunt excluse și pot fi de o severitate mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *