prognoze

Prognoză meteo 19 iunie 2016 – scad temperaturile, rămân furtunile

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi de 12 – 14, 15 grade în zonele montane, 15 – 17 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia vom avea parte de o nouă noapte tropicală, cu valori de 20 – 22, 23 de grade. Ziua de mâine marchează o scădere a temperaturilor și pe zona de sud, astfel că vom avea parte de valori de 20 – 22, 23 de grade în zonele montane, 28 – 30, 31 de grade pentru restul regiunilor.

image

image

nebulozitate:

– Ceva nebulozitate va fi pe timpul nopții pe zona Moldovei și pe zona Olteniei. Pe timpul zilei cerul va fi variabil, mai mult senin.

image

ceață:

– Pe  timpul nopții, sunt condiții de ceață pe arii extinse în Moldova, pentru ca spre seara zilei de mâine să apară și pe Banat.

image

precipitații:

– Pe timpul nopții ploile vor fi prezente mai ales pe Transilvania, Moldova și zonele montane. Revin apoi seara, pe Banat, Oltenia și Crișana, iar cantitățile căzute pot fi importante.

image

vânt:

– Vântul va fi destul de activ pe tot parcursul zilei de mâine, la nivelul întregii țări, dar mai ales pe zona Moldovei, Dobrogei și Munteniei, unde intensificările pot ajunge și la un 40 – 45 km/h.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE mari l nivelul întregii țări, de peste 1000 – 1500 J.Kg. Pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei pot fi valori de 2500 J/Kg, iar în Oltenia, Muntenia și zona Meridionalilor de peste 3000 și 3500 J/Kg. Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori de la –4, –5 K spre –8, –10 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 30 – 35 mm, iar pe Moldova, Banat, Muntenia și Oltenia chiar spre 40 mm. Și Thompson Index continuă să aibă valori de excepție, de peste 44 – 46 K aproape în toată țara. Forfecarea 0-6 km va fi la 20 – 25 m/s. Se anunță, așadar, o nouă zi ce poate aduce fenomene convective de excepție, de o severitate extrem de periculoasă, pe arii extinse din țară.

image

image

image

image

concluzii:

– Temperaturile mai scad un pic, rămân însă de interes fenomenele convective severe, ce pot crea probleme prin virulența lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *