prognoze

Prognoză meteo 18 iunie 2016 – caniculă dar și furtuni severe

 

temperaturi:

– Urmează o nouă noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură de 20 – 22, 23 de grade pentru toate regiunile. Excepție vor face zonele montane,  unde minimele se vor opri la 17 , 18 grade. Maximele de mâine scad pe Transilvania, Maramureș și Crișana, unde nu se vor mai depăși 21- 23, izolat 24 de grade. Banatul, Dobrogea și nordul Moldovei se vor opri și ele la un 27 – 29 de grade, în timp ce Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei vor avea de îndurat o nouă zi caniculară, cu valori de temperatură ce vor trece frecvent de 35 de grade, ajungând chiar la 38 – 39 de grade pe sudul extrem.

image

image

nebulozitate:

– puținii nori joși care ar putea apărea pe parcursul intervalului de prognoză vor fi mai ales de decor.

image

ceață:

– Pe parcursul nopții și al dimineții sunt condiții de ceva ceață slabă pe zonele joase ale Munteniei și nordul Crișanei. După amiaza și seara, ceața și-ar putea face simțită prezența și prin Moldova.

image

precipitații:

– Ploile vor fi prezente încă de la începutul nopții pe Maramureș și Crișana, iar pe parcursul zilei de mâine se vor extinde și pe Transilvania, Orientali, Meridionali și Moldova. Ultima regiune pare și cea mai afectată din punct de vedere al cantităților. Seara precipitațiile se mută și pe sudul țării.

image

vânt:

– Un vânt liniștit pe tot parcursul zilei, cu excepția după amiezii de mâine, în Dobrogea, unde rafalele pot ajunge și la 40 km/h.

image

fenomene convective:

– CAPE slab mâine pe Banat, Crișana și Maramureș (până în 250 J/Kg, izolat spre 500 J/Kg)). Pentru restul regiunilor vom avea parte de CAPE mare (spre 1500 J/Kg) și foarte mare pe Moldova, Orientali, Meridionali, Apuseni și sudul extrem al Munteniei, unde se pot atinge chiar 3000 – 3500 J/Kg). Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori de –3, –4 K, iar pe Moldova, zonele montane și sudul extrem al Munteniei se pot atinge chiar valori de –8, –10 K. Apa precipitabilă rămâne la valori ridicate, de 25 – 30 mm, iar pe Moldova și sudul extrem al Munteniei chiar la 40 – 45 mm. Thompson Index va avea valori excepționale la nivelul întregii țări, 42 – 44 K. Forfecarea va fi și ea la valori de 20 – 25 m/s. O zi cu parametrii excepționali, în care Moldova pare a fi favorita la fenomene convective extrem de spectaculoase. Dar acest lucru este posibil și în zonele montane, și în Muntenia sau chiar Transilvania.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O zi caniculară pe arii extinse, dar și o zi cu posibile fenomene convective extrem de severe, pe arii extinse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *