prognoze

Prognoză meteo 17 iunie 2016 – caniculă, posibile furtuni severe pe vest

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează putem vorbi, pe arii extinse din țară, de valori tropicale de temperatură. Minimele vor pleca de la valori de 11 – 13 grade în zonele montane, 17 – 19, 20 de grade în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș. Temperaturile cele mai ridicate le vom avea pe Banat și Crișana, cu 21 – 23, chiar 25 de grade. Maximele de mâine vor aduce caniculă cam peste tot. Vom avea valori de 23 – 25 de grade în zonele montane, respectiv 32 – 35 de grade pentru restul regiunilor.

image

image

nebulozitate:

– Nici urmă de nori pe cerul României pentru ziua de mâine.

image

ceață:

– Condiții de ceață slabă, pe arii restrânse, dimineață pe zona de sud-est a Munteniei iar seara pe nordul Maramureșului.

image

precipitații:

– Precipitațiile vor lipsi în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, fiind posibile totuși, seara, pe zonele Banatului, Crișanei și Maramureșului.

image

vânt:

– Ziua de mâine va fi una destul de agitată din punct de vedere al vântului, care va sufla în rafale destul de susținute, chiar și de 45 – 50 km/h, pe arii extinse din țara, dar mai ales pe Banat și Moldova. Spre seară lucrurile se vor mai liniști.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE extrem de mari mâine, pe arii extinse din Moldova, Muntenia, Dobrogea, unde se pot atinge și 1500 – 1600 J/Kg, în timp ce pe Banat, Crișana și Maramureș se vor atinge chiar 2500 și peste 3000 J/Kg. Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori frecvente de –5 K, iar pe vest, dar și pe Oltenia și nordul Moldovei cu –8 spre –10 K. Apa precipitabilă rămâne la 25 – 30 mm, izolat, pe vest, chiar 35 mm. Și Thompson Index va avea valori optime, de 30 – 32 K pe arii extinse, iar în vest, pe Banat și Crișana, chiar de 38 – 40 K. Forfecarea 0-6 km va fi la 25 – 30 m/s. Parametrii extrem de mari, excepționali, mai ales de pe zona de vest, pot aduce fenomene convective extrem de periculoase, cu ploi torențiale ce pot aduce peste 25 l/mp, grindină de medii și mari dimensiuni, oraje puternice și rafale de vânt ce pot lua aspect de vijelie.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Canicula își face deja simțită prezența de mâine, dar de interes rămân posibilele fenomene convective extrem de severe de pe vestul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *