prognoze

Prognoză meteo 16 iunie 2016 – la un pas de caniculă

 

temperaturi:

– Vom avea parte de o noapte caldă la nivelul întregii țări, cu temperaturi care vor pleca de la 9 – 11, 12 grade în zonele montane și 15 – 17, 18 grade pentru restul regiunilor. Procesul de încălzire se va simți mai puternic pe parcursul zilei de mâine, când temperaturile urcă vertiginos spre valori  de 19 – 21 de grade în zonele montane, 24 – 26 de grade în zona Transilvaniei, Maramureșului și nordul Crișanei și al Moldovei. Maximele zilei se vor atinge pe restul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, centrul și sudul Moldovei, unde vom avea 27 – 29, chiar 30 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Puțină nebulozitate pe timpul nopții mai ales pe zonele montane și nord, pentru restul intervalului de prognoză vom vorbi doar de un cer mai mult senin.

image

ceață:

– Condiții de ceață doar pe timpul nopții, pe arii restrânse din nordul Olteniei.

image

precipitații:

– După o primă jumătate a lunii iunie cu ploi în fiecare zi, mâine putem spune că avem parte de o pauză. Ploile vor lipsi din peisaj.

image

vânt:

– Vântul va continua și mâine să sufle cu rafale slabe spre moderate, în aproape toată țara. Rafalele nu vor trece de un 30 km/h.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE slabe pe arii extinse din sudul și nordul României (până în 250 J/Kg). Valori moderate pe zona Meridionalilor (500 – 750 J/Kg) și valori ridicate pe Banat și Crișana (1500 J/Kg). Lifted Index negativ pe zona nordică a Muntenie (-1 spre –3 K), Transilvania, Maramureș, Apuseni (-1, –2 K)iar pe Banat și Crișana se pot atinge chiar –5, –6 K. Apa precipitabilă rămâne la 15 – 17 mm pe zonele montane și Dobrogea și 20 – 25 mm pentru restul regiunilor. Thompson Index optim doar pe zona Banatului și Crișanei. , cu valori în jur de 30 –32 K. Forfecarea 0-6 km va fi la valori ridicate, de 25 – 30 m/s, tot pe zona vestică. Așadar, ziua de mâine poate aduce fenomene convective mai ales pe zona de vest a României.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Spunem adio ploilor și temperaturilor sub normalul perioadei și ne pregătim să dăm piept cu primul val de caniculă din această vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *