prognoze

Prognoză meteo 15 iunie 2016 – încălzire accentuată

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează temperaturile continuă să crească. Vom avea astfel minime de la 8 – 10 grade în masivele montane înalte, 11 – 13 grade în celelalte zone montane, în timp ce pentru restul regiunilor ne vom opri la valori de 15 – 17 grade. Ziua de mâine aduce o încălzire la nivelul întregii țări, cu valori de la 15 spre 17 grade în zonele montane, 20 – 22, 23 de grade în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, nordul Moldovei. În zona Subcarpaților se vor atinge 24 – 26 de grade. Cel mai cald va fi pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se vor atinge 27 – 29 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea va fi accentuată mai ales pe zonele montane, Moldova și izolat în rest. Pentru restul intervalului de prognoză putem vorbi de un cer variabil, mai mult senin pentru toată țara.

image

ceață:

– Șanse de puțină ceață, slabă și pe arii restrânse, la începutul intervalului de prognoză, pe zonele joase din Muntenia. După amiaza ar putea apărea pe zonele montane și nordul Transilvaniei.

image

precipitații:

– Încă prezente la începutul intervalului de prognoză pe zona Apusenilor, ploile iau o scurtă pauză pe timpul dimineții. Dar doar până spre prânz și după amiază, când le vom regăsi pe zona Banatului, Crișana, Apuseni, Meridionali, iar spre seară și prin Muntenia, Moldova și Orientali.

image

vânt:

– Vântul va fi destul de activ pe parcursul zilei de mâine, cu intensificări la nivelul întregii țări. Rafalele nu vor trece, totuși, de un 30 – 35 km/h.

image

fenomene convective:

– Valori CAPE slabe (până în 250 J/Kg) la nivelul întregii țări. Valori CAPE moderate de până la 750 J/Kg vom avea pe Banat, Crișana, mare parte din Muntenia, Dobrogea și zonele montane. Valori CAPE mari (peste 1000 și chiar 1500 J/Kg) vom avea pe zona Subcarpaților și a Meridionalilor, dar și în Transilvania și izolat Moldova. Lifted Index negativ pe toată țara, cu valori ce pot ajunge chiar și la –3, –5 K tot prin Muntenia, Transilvania și Moldova. Apa precipitabilă rămâne la valori de 25 – 30 mm. Thompson Index va avea valori optime la nivelul întregii țări, cu 32 –32 K și chiar 36 – 38, izolat 40 pe zona Meridionalilor. Forfecarea 0-6 km va fi la valori de 12 – 15 m/s, izolat, pe Banat, chiar la 20 m/s. Avem, așadar, parametrii optimi pentru fenomene convective chiar severe și pe parcursul zilei de mâine, cu Muntenia, Moldova și Transilvania în prim plan.

image 

image

image

image

image

concluzii:

– Intrăm într-un proces de încălzire semnificativă, ce va aduce canicula în weekend, dar nu ne luăm adio definitiv nici de la ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *