prognoze

Prognoză meteo 13 iunie 2016 – zi promițătoare pentru vânătorii de furtuni

 

temperaturi:

– Urmează o noapte caldă, cu valori de la 8 – 10 grade în zonele montane înalte, 11 – 12 în celelalte zone montane, 12 – 14, 15 grade pe Transilvania, Maramureș, Crișana, Subcarpați, nordul și centrul Moldovei. Cel mai cald va fi pe Banat, Oltenia, Munteni și Dobrogea, cu minime de 16 –18, 19 grade. Maximele zilei de mâine vor fi mai scăzute decât normalul perioadei în multe zone din țară. Vom avea 11 – 13 grade în zonele montane, 12 – 14, 15 grade în nordul ș centrul Moldovei, 16 – 18 grade în Banat și Crișana. În Transilvania, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea maxime de 21 – 23 de grade, în timp ce Muntenia va avea cele mai ridicate valori, de 25 – 27, chiar 28 de grade.

image

image

nebulozitate:

– O noapte și o dimineața cu nebulozitate destul de accentuată, norii joși urmând să acopere cea mai mare parte a țării. Iar lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pentru restul intervalului de prognoză.

image

ceață:

– Condiții de ceață pe arii extinse, pe tot parcursul intervalului de prognoză. Muntenia, Banatul și Moldova cele mai predispuse, iar în zona Orientalilor vizibilitatea poate fi redusă și sub 200 și chiar 50 de metri.

image

precipitații:

– Ploile rămân de interes și pe parcursul zilei de mâine, la început în Banat și Moldova, apoi și pe Oltenia, Crișana, Transilvania, Maramureș și Muntenia. Iar la finalul intervalului de prognoză și pe Dobrogea.

image

vânt:

– Vântul nu va pune mari probleme pe parcursul zilei de mâine, cu excepția zonei Dobrogei și pe nordul Moldovei, unde se pot înregistra ceva intensificări mai susținute.

image

fenomene convective:

– CAPE slab mâine în mare parte din țară, cu valori de până în 250 J/kg. Valori CAPE mult mai bune vom avea pe Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, locuri unde se pot atinge 1200 – 1500 J/Kg și chiar peste 2000 J/Kg. Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori ce pot ajunge chiar și la –7 K în Dobrogea și sud-estul Munteniei, dar și pe Moldova și Oltenia vom avea valori bune, de –3 spre –4 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30 mm, iar pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei chiar de 35 – 40 mm. Thompson Index optim la nivelul întregii țări, cu valori de peste 30 K, iar pe Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Munteniei vom avea chiar valori de 38 – 40 K. Forfecarea va fi la 10 – 12 m/s. Parametrii convectivi de mâine de pe Dobrogea, sudul Moldovei și Muntenia arată extraordinar și putem spera să avem parte de ceva superb pentru iubitorii de convecții.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Ziua de mâine pare a fi una foarte bună pentru vânătorii de furtuni. Dobrogea, sudul Moldovei și Muntenia nu sunt de ratat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *