prognoze

Prognoză meteo 12 iunie 2016 – un iunie ploios

 

temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi ce vor pleca de la valori de 7 – 9, 10 grade în zonele montane, izolat poate 11-12 grade în zonele montane joase, 13 – 15 grade în Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul și centrul Moldovei și zona Subcarpaților. În Muntenia, Oltenia, Banat, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea minime de 16 – 18, 19 grade. Maximele zilei de mâine vor pleca de la 12 – 14 grade în zonele montane, 15 – 17 grade în Maramureș, Crișana, nordul și centrul Moldovei. Banatul, Subcarpații, sudul Moldovei dar și Dobrogea vor avea maxime de 19 – 21, 22 de grade. Cele mai ridicate valori ale zilei le vor regăsi pe Oltenia și tot sudul Munteniei, cu maxime de 25 – 27 și izolat 28 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe parcursul nopții și al dimineții nebulozitatea va fi accentuată în aproape toată țara, exceptând Oltenia și sudul extrem al Munteniei. După amiaza și seara cerul se înseninează și pe Banat sau Dobrogea.

image

ceață:

– Vom avea condiții de ceață pe tot intervalul de prognoză, mai ales pe zona Banatului, Orientalilor și Moldovei.

image

precipitații:

– Ploile nu vor lipsi din peisaj nici pe parcursul zilei de mâine. Și vor uda cam toate regiunile țării, de la vest la est. Intensitatea lor maximă va fi începând cu orele prânzului. Cantitățile de precipitații vor fi însemnate pe zonele montane (50 – 70 l/mp), sudul Dobrogei (40 l/mp) dar și pe zona Banatului (unde unele modele meteo dau și cantități de peste 100 l/mp, mai ales la granița cu Ungaria).

image

image

vânt:

– Vântul nu va pune probleme pe parcursul zilei de mâine, cu excepția momentelor când vor exista fenomene convective, care pot aduce cu ele și rafale cu aspect de vijelie.

image

fenomene convective:

– valori CAPE optime în aproape toată țara, cu valori de 500 – 700 și chiar aproape de 1000 J/Kg. Și Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori chiar și de –2 spre –4 K. Apa precipitabilă la nivelul întregii țări va fi la valori de peste 30 mm, chiar 35 – 40 mm pe Moldova, Muntenia și Dobrogea. Thompson Index optim pe toată țara, cu valori de 36, 38 și chiar 40 K pe arii extinse din Muntenia și Moldova. Forfecarea va fi la 10 – 15 m/s. Avem așadar parametrii convectivi buni la nivelul întregii țări, astfel că ne putem aștepta la fenomene convective severe în orice parte a țării.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O zi de vară cu temperaturi plăcute pe sudul țării mai ales, dar și cu fenomene convective specifice sezonului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *