prognoze

Prognoză meteo 05 iunie 2016 – vreme caldă, dar ploioasă de alegeri

 

temperaturi:

– Temperaturile minime ale nopții care urmează vor pleca de la valori de 7 – 9 grade în zonele montane, 12 – 14 grade în Transilvania, Maramureș și zona Subcarpaților. În Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana ne vom opri la minime de 14 – 16, 17 grade. Maximele zilei vor pleca de la 9 – 10 grade în zonele montane înalte, 12 – 14 grade în celelalte masive montane, 21 – 23 de grade în Transilvania, Banat, nordul, centrul și vestul Munteniei, dar și vestul Moldovei. Oltenia, restul Moldovei, , estul Munteniei, Crișana și Dobrogea se vor bucura de temperaturi de 24 – 26 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe parcursul nopții și al dimineții cerul va fi variabil, mai mult senin, lucru care nu se va schimba mult nici pe restul intervalului de prognoză, chiar dacă spre seară, pe Orientali și pe nordul Munteniei și Meridionali se vor strânge ceva nori joși.

image

ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții sunt ceva șanse de ceață pe zona Olteniei și Banatului. După amiaza și seara condiții de ceață vor fi pe arii mai extinse, mai ales pe Muntenia, Oltenia, zonele montane.

image

precipitații:

– Pe timpul nopții și al dimineții ploile se mai răresc, rămânând prezente mai ales pe zona Banatului. Dar această pauză durează doar până spre orele prânzului, când ploile reapar în cea mai mare parte a țării. Și nu ne vor părăsi pentru tot restul intervalului de prognoză.

image

vânt:

– Vântul nu va pune probleme pe parcursul zilei de mâine, doar ceva intensificări ușoare pe zona Dobrogei, mai ales pe seară.

image

fenomene convective:

– Încă de la orele dimineții valorile CAPE vor fi ridicate pe zona de vest a țării, Banatul, parte din Crișana, Transilvania , Apusenii dar și Meridionalii urmând să aibă valori de 1000 J/Kg și chiar peste 1200. În Oltenia și Moldova vom avea 700 – 800 J/Kg. Lifted Index la nivelul întregii țări, cu valori de –1, –2 K, iar pe Banat și Transilvania chiar și de –4, –5 K. Apa precipitabilă va fi la 30 – 35 mm pe aproape toată țara, cu excepția Orientalilor și a Dobrogei. Thompson Index va fi la valori optime la nivelul întregii țări, cu valori de 30 – 32, 34 K. În zona Carpaților de Curbură avem chiar valori de 38 – 40 K. Forfecarea rămâne în continuare la valori mici, de 10 m/s. Parametrii de mâine, prezența precipitațiilor, ne oferă șanse la fenomene în mare parte din țară, cu ceva plus pentru Banat, sud-vestul Munteniei dar și Transilvania

image

image

image

image

concluzii:

– Rămânem pe același scenariu ca și în ultimele zile, cu vreme caldă, normală pentru data din calendar, dar, în continuare sub presiunea ploilor. Ploi care au fost multe și care, chiar și la cantități mai mici acum, cumulat cu tot ce a fost, pot aduce probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *