prognoze

Prognoză meteo 02 iunie 2016 – vreme capricioasă

temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi plăcute, de la 9 – 11 grade în zonele montane înalte, 12 – 14 grade în celelalte zone montane. În Transilvania, Banat, Subcarpați se vor atinge 14 – 16 grade. Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Crișana vor avea parte de minime între 17 – 19 grade, izolat, pe sud-estul extrem al Munteniei și sudul Moldovei se poate trece de pragul de 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Maximele zilei de mâine marchează o scădere evidentă în unele zone. Vom avea 12 – 14 grade în zonele montane, 16 – 18, 19 grade în Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Banat și Crișana. Oltenia și Muntenia  se vor bucura de maximele zilei, cu ale lor 22 – 24, chiar 25 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Ziua de mâine nu ne mai oferă bucuria unui soare foarte prezent. De fapt, el va fi absent mare parte din zi, pe toată țara. Doar spre seară norii joși eliberează Muntenia, Oltenia și sudul Banatului.

image

ceață:

– Șanse destul de mari să avem parte și de ceață, pe timpul nopții pe Banat, Muntenia și Transilvania, urmând ca dimineața și pentru restul zilei să acopere Moldova, zonele montane, Maramureș și parțial Crișana.

image

precipitații:

– Ploile vor fi starul zilei de mâine. Ele vor traversa practic toată țara, intrând prin Banat, Oltenia, sud-vestul Munteniei, iar apoi și în restul regiunilor. Seara le mai regăsim doar pe Meridionali și Moldova. Cantitățile de precipitații pot fi importante mai ales pe zonele montane, unde se pot strânge și peste 70 – 80 l/mp.

image

image

vânt:

– Vântul va sufla în general slab, dar pot exista intensificări moderate mai ales pe zona Moldovei și sudul extrem al Munteniei și Oltenia.

image

fenomene convective:

– Ziua de mâine aduce valori CAPE modice pe Moldova, Maramureș, parțial Banat (până în 200 J/Kg), între 300 – 400 J/Kg pe Oltenia și sud-estul Munteniei. Valori bune CAPE vom avea pe Orientali, nordul și estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se pot atinge 700 – 900 J/Kg și chiar 1000 – 1200 J/Kg. Lifted Index va avea valori negative doar pe zonele montane, Dobrogea, Moldova, estul Munteniei, cu valori de –1 spre –2 K. Thompson Index optim în aceleași zone, cu 30 – 32 K, iar pe Dobrogea, chiar 38 – 40 K. Apa precipitabilă se situează la 20 – 25 mm, izolat 30 mm pe sudul extrem. Forfecarea nu trece de 10 – 12 m/s. Ziua de mâine se anunță promițătoare din punct de vedere al fenomenelor convective pe Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei.

image

image

image

image

concluzii:

– O zi cu vreme în răcire, cu ploi pe arii extinse, zgomotoase chiar prin unele zone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *