prognoze

Prognoză meteo 01 iunie 2016 – vară calendaristică, vară meteorologică

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi de la 4- 6 grade pe zonele montane înalte din Meridionali, 8 – 10 grade în celelalte zone montane, 12 – 14,15 grade în Muntenia (centru, nord și vest), Oltenia, Transilvania și Maramureș. Crișana, Banatul, sudul extrem al Olteniei, estul Munteniei, Dobrogea și Moldova vor avea minime de la 17 la 19 grade. Maximele de mâine aduc valori de 18 – 20 de grade pe zonele montane, 22 – 24 de grade pe Banat, Crișana, Transilvania, Moldova (nord). Zona Subcarpaților, vestul Olteniei și centrul Moldovei se vor opri la 24 – 26 de grade, în timp ce pe restul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vom avea valori de 28 – 30 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe tot parcursul zilei de mâine, nebulozitatea joasă va lipsi de pe cerul României, norii prezenți urmând spre deliciul fotografilor.

image

ceață:

– Începând cu după amiaza zilei de mâine (pe Crișana) și apoi seara pe Banat, Oltenia, sud-vestul Munteniei, sunt condiții de ceață.

image

precipitații:

– Pe timpul nopții, ploile se vor cantona mai ales pe nordul Moldovei și al Dobrogei. Avem parte de o pauză pe dimineață, pentru ca după prânz să revină pe Banat, Crișana, Maramureș și seara și pe sudul Olteniei.

image

vânt:

– Vântul nu va pune probleme majore pe parcursul zilei de mâine, cu excepția momentelor de furtuni, când și rafalele pot crește în intensitate.

image

fenomene convective:

– Ziua de mâine aduce valori CAPE bune încă de la primele ore ale dimineții pe Moldova (700 – 900 J/Kg), Dobrogea (700 – 800 J/Kg) și pe Banat (700 – 800 J/Kg). După amiaza valorile CAPE ajung și la 1400 J/Kg pe toată Moldova și între 1000 – 1200 J/Kg pe Banat, Crișana, dar și prin nordul Transilvaniei. Lifted Index nu va trece de –1 spre –3 K, posibil –4 K pe Banat. Thompson Index va avea valori optime, de peste 30 K, dimineața pe Moldova și Banat, după amiaza ajungând chiar la 34 – 36 K pe Banat, 32 K pe Crișana, mare parte din Transilvania, Maramureș și Moldova, izolat și pe extremitatea sudica a Olteniei. Apa precipitabilă va fi la valori de 20 – 25 mm, izolat, pe Moldova, la 30 mm. Forfecarea 0-6 km se va opri la 15 – 20 m/s. Așadar, și ziua de mâine se anunță promițătoare din punct de vedere al posibilității de fenomene convective, mai ales pe zona Moldovei și a Banatului.

image

image

image

image

concluzii:

– Prima zi de vară calendaristică se va manifesta ca atare. Cu temperaturi ridicate, dar și cu posibile ploi zgomotoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *