prognoze

Prognoză meteo 29 mai 2016 – vară autentică

 

temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi plăcute, de la 7 – 9 grade în zonele montane înalte, 10 – 12 grade în celelalte zone montane, 13 – 15, 16 grade în Transilvania, Maramureș și Moldova. Banatul, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor avea parte de minime între 15 – 17, 18 grade. Valorile maxime vor pleca de la 18 – 20 de grade în zonele montane, 24 – 26 de grade în Transilvania, Maramureș, Subcarpați, nordul și centrul Moldovei, respectiv Dobrogea. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia se vor atinge cele mai mari valori, de 28 – 30 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Vom avea parte de un cer variabil, mai mult senin, pe tot parcursul zilei.

image

ceață:

– Sunt șanse de ceva ceață pe zonele joase din Muntenia, mai ales în primele ore ale nopții.

image

precipitații:

– Ploi slabe sunt așteptate la începutul nopții pe nordul Moldovei, al Dobrogei, urmând ca pe parcursul după amiezii zilei de mâine precipitațiile să își facă apariția mai ales pe toate zonele montane.

image

vânt:

– Vânt slab pe tot parcursul zilei de mâine.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări, cu valori de 250 J/Kg. Pe toată Moldova, Maramureș, zonele montane, Crișana și Banat vor avea CAPE de peste 500 J/Kg și izolat, mai ales în zona Meridionalilor, se poate ajunge la 1000 J/Kg. Lifted Index negativ în cea mai mare parte a țării, cu valori ce se pot apropia de –3 K, iar în zona Crișanei chiar spre –5 K. Apa precipitabilă va fi la 25 – 30 mm. Thompson Index foarte bun la nivelul întregii țări, cu valori de 32 – 34 K, iar în zona Meridionalilor se poate ajunge chiar și la 38 – 40 K. Forfecarea nu va trece de 10 – 15 m/s. Așadar, odată și cu încălzirea care va duce temperaturile la valori peste normele perioadei, și indicii convectivi devin importanți și pot aduce fenomene convective severe, de vară. Zona Meridionalilor pare a fi de interes mâine.

image

image

image

image

image

concluzii

– O zi de vară autentică, cu temperaturi peste normalul perioadei dar și cu fenomene convective specifice verii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *