avertizari

Atenționare meteo cod galben de ploi

ANM a emis astăzi o atenționare meteo cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și de ploi însemnate cantitativ, avertizare valabilă pentru perioada 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 21. Să vedem ce spune această avertizare:

image

Parametrii convectivi în intervalul 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 21:

– Valorile CAPE, pe perioada informării cod galben, vor avea două momente în care vor fi la valori ridicate: pe parcursul după amiezii de mâine, când în Maramureș, Moldova, Dobrogea, centrul și sud-estul Munteniei, dar și pe zonele montane se vor înregistra frecvent valori de peste 900 – 100, 1200 și chiar 1400 J/Kg. Al doilea moment este pe parcursul zilei de 25 mai, când pe Banat, Crișana vom avea CAPE pe arii extinse peste 1400 și chiar 1600 J/Kg, pe Oltenia, 700 – 900 j/kg pe nord-estul Moldovei și pe estul Transilvaniei. Thompson Index ajunge mâine la valori optime de 32 – 34 K la nivelul întregii țări, iar pe nordul Moldovei, sud-estul Munteniei, Dobrogea și zonele montane ajunge chiar la valori de 30 – 40, chiar 42 K. Pentru marți, la fel ca la valorile CAPE, doar Banatul, Crișana, nordul Moldovei, sudul Munteniei și zonele montane se mai apropie de 32 – 34 K. Lifted Index va fi mâine și la valori de –4, –5 K, urmând ca miercuri să nu mai treacă de –2, –3 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 20 – 25 mm. Pe parcursul intervalului de avertizare, forfecarea 0-6 km nu va trece de un 15 m/s.

image

image

image

image

image

image

DESCRIERE FENOMENE:

– Așadar, odată cu intrarea pe teritoriul României a unei depresiuni asociate și cu un sistem frontal destul de lent, cu parametrii convectivi destul de ridicați,  instabilitatea cuprinde cea mai mare parte a țării. Astfel, vom avea parte de ploi cu caracter torențial, vânt ce poate lua aspect de vijelie, fenomene orajoase (descărcări electrice), grindină de dimensiuni mici și medii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *