Tornade în România
Pentru că suntem în perioada sezonului convectiv și pentru că urmărim cu toții parametrii convectivi în speranța unor fenomene cât mai spectaculoase, am decis să vin cu câteva date legate de cel mai sever convectiv ce poate avea loc pe teritoriul României: tornadele.
Prin amabilitatea meteorologului ANM Silviu Grigore, am intrat în posesia câtorva informații ce cred că ne vor stârni curiozitatea și interesul. Astfel, chiar dacă patria tornadelor este, fără doar și poate, SUA, nici Europa nu este lipită de astfel de fenomene meteorologice cu posibile efecte catastrofale. Specialiștii estimau, la începutul secolului 20, că în Europa pot avea loc, anual, chiar și 100 de tornade. Țările cu cele mai mari șanse fiind cele din Europa vestică, sudică și centrală. Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Cehia, Ungaria și chiar și Bulgaria fiind incluse în acest top.
Tornadele în România:
Prima raportare istorică a unei tornade în România datează de la data de 4 iunie 1822, tornada având loc în zona Timișoarei. De la acel moment și până în ziua de azi avem 126 de tornade raportate la nivelul României, dintre care 89 de tornade au fost raportate în intervalul 1990 – 2013 (ultimul grafic).
Tornada de la Făcăeni.
În data de 12 august 2002 a avut în loc în România, la Făcăeni, județul Ialomița, cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată pe teritoriul României, categorisit la nivel F3 (cu rafale de vânt între 225 – 330 km/h). Condițiile meteo ale perioadei, la nivelul întregii Europe, deci și a României, erau caracterizate de instabilitate, având de a face cu un talveg slab la nivel inferior dar și cu o zonă de convergență. O advecție de aer cald și încălzirea diurnă puternică au adus parametrii convectivi la valori foarte mari. Doar ca idee, forfecarea 0-6 km a ajuns la 37 m/s. Tornada își are geneza în Bulgaria, se deplasează foarte repede de acolo, iar imaginea de mai jos ne arată cum avem de-a face cu un complex multicelular, curenții ascendenți puternici urmând să transforme una din celule într-o supercelulă. Tornada a afectat grav peste 30 de case,a avariat 400 de gospodării, a ucis 3 persoane și a rănit grav 14 persoane.
Concluzii:
Cu toate că impresia generală de până acum era că România nu este chiar un mediu familiarizat cu noțiunea de tornade, toate dovezile și schimbările climatice ne pun în fața unei realități clare: fenomene convective severe, sub forma tornadelor, devin din ce în ce mai probabile și pentru zona țării noastre. Iar asta înseamnă că ar trebui să fim cât mai pregătiți pentru ele.
Surse informare articol:
„Tornadoes in Romania„ – Bogdan Antonescu and Aurora Bell.
Silviu Grigore – meteorolog ANM
„Tornada de la Făcăeni – studiu de caz„- Manole Emmanuela Iulia, Universitatea Ovidius, Constanța.