prognoze

Prognoză meteo 20 mai 2016 – se încălzește, avem și ploi

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează rămâne cu temperaturi scăzute pe zonele montane (-1 grad în masivele nordice ale Orientalilor, 1-3, 4 grade pe celelalte zone montane), Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana și zona Subcarpaților (5-7, 8 grade). Banatul, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor avea parte de o creștere a minimelor, care acum se vor opri la valori de 10 – 12, 13 grade. Și maximele continuă tendința de creștere, cu valori de la 9 – 11 grade în zonele montane înalte, 12 – 14 grade în celelalte zone montane, 17 – 19 grade pe Moldova (nord și centru), Transilvania, Maramureș. Banatul, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor bucura de temperaturi în limitele a 22 – 24 de grade, iar pe sudul extrem al Munteniei, chiar și de 25 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales pe zona Meridionalilor și Banat, dar și pe zona Transilvaniei. Pe parcursul zilei și al serii cerul va fi mai mult senin la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde norii joși vor rămâne persistenți.

image

CEAȚĂ:

– Șanse de ceață vor fi la începutul intervalului de prognoză pe zona de sud-vest, atât pe timpul nopții cât și al după amiezii și serii zilei de mâine, când se va extinde și pe zonele montane.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții vor fi precipitații pe zona Banatului, Oltenia și vestul Munteniei. După amiaza și seara le vom regăsi pe zona Meridionalilor, Apusenilor și din nou pe sudul Banatului și Oltenia.

image

VÂNT:

– Vântul nu va pune probleme pe parcursul zilei de mâine, urmând să sufle slab spre moderat (mai ales pe zona Munteniei și Dobrogei)

FENOMENE CONVECTIVE:

– CAPE între 500 și 750 J/Kg pe zona Banatului, nord-vestul Munteniei și zona Orientalilor. Lifted Index negativ în cea mai mare parte a țării (-1 K) iar în Banat chiar cu valori de –2, –3 K. Apa precipitabilă va fi de 15 – 20 mm pe jumătatea nordică și 22 – 25, izolat chiar 30 mm pe cea sudică. Thompson Index va avea valori optime pe Banat, Muntenia, sudul Transilvaniei și al Moldovei, cu 30 – 32 K. Forfecarea va fi la 10 – 15 m/s. Așadar, mai ales după amiaza, pe Banat, Muntenia, izolat și pe Moldova există șanse să avem parte de ceva fenomene convective.

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Vreme în încălzire, nu scăpăm de tot de ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *