prognoze

Prognoză meteo 19 mai 2016 – o zi liniștită

TEMPERATURI:

– Și noaptea care urmează vine cu temperaturi mai scăzute decât normalul pe care ar trebui să îl avem la data din calendar. Valori de –1 spre -3 grade vom avea pe toate zonele montane înalte, 1 – 3 grade în celelalte zone montane. Pentru restul regiunilor țării valorile minime se vor situa în limitele a 6 – 8, 9 grade, iar în vestul extrem al Banatului se pot atinge chiar 10 grade. Temperaturile maxime vor pleca de la 7 – 9 grade în zonele montane înalte, 10 – 12 grade în celelalte zone montane, 14 – 16, 17 grade în Transilvania, Maramureș, Moldova și Crișana. Cea mai mare parte din Muntenia și Dobrogea se vor bucura de 19 – 20 de grade, în timp ce Oltenia, sud-vestul Munteniei și Banatul vor avea maximele zilei, de 22 – 23 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– La noapte vom avea un cer variabil, mai mult senin, norii care vor fi prezenți mai ales pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, urmând să fie mai mult decorativi. Dacă la orele prânzului urmează să avem ceva mai mulți nori joși pe cer, după amiaza și seara vin cu un cer senin pe cea mai mare parte a țării.

image

CEAȚĂ:

– Ziua de mâine va fi o zi fără șanse la ceață.

image

PRECIPITAȚII:

– Șanse la precipitații vor fi mai ales după amiaza, mai ales pe zonele montane și sudul Moldovei.

image

VÂNT:

– Pe tot parcursul zilei de mâine vântul va sufla slab.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– CAPE slab la nivelul întregii țări, cu valori de până în 250 J/Kg. Lifted Index negativ vom avea pe zona Meridionalilor, Apuseni și sudul Banatului, cu –1 K. Apa precipitabilă va fi între 10 – 15 mm, cu 20 mm pe Banat. Thompson Index optim pentru furtuni vom avea pe zona Banatului și Meridionali, cu valori de 30 – 32 K. Forfecarea 0 – 6 km va fi la 112 – 15 m/s. Deși CAPE va fi mediocru, există ceva șanse la fenomene convective mai ales pe zona Banatului, unde instabilitatea se va putea manifesta mai ales după amiază.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Putem vorbi de o zi mult mai liniștită decât ce am avut în ultima perioadă și cu temperaturi maxime în ușoară creștere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *