prognoze

Prognoză meteo 18 mai 2016 – încă o zi cu vreme mai răcoroasă

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează vine tot cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei, plecând de la valori de –1, –2 grade în zonele montane înalte, 1 – 3 grade în celelalte zone montane, 5 – 7, 8 grade pe restul regiunilor țării, cu excepția Dobrogei, unde se pot atinge și 9 – 10 grade. Maximele zilei vor fi de 3 – 5 grade în zonele montane înalte, 7 – 9, 10 grade în celelalte zone montane, 12 – 14 grade în Moldova, Subcarpați, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei. Restul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor atinge 17 – 19, 20 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții, norii joși vor fi prezenți mai ales pe nordul și vestul țării. Deși spre dimineață doar zone izolate din Muntenia ar putea avea noroc de cer senin, după amiaza și seara vin cu cer variabil mai mult senin, cu excepția zonelor montane, Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana, locuri unde norii joși vor fi persistenți.

image

CEAȚĂ:

– Condiții de ceață mai ales pe nordul Orientalilor, la începutul nopții.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții precipitațiile se vor concentra mai ales pe nordul Orientalilor (ninsori) și Maramureș. În a doua parte a dimineții, după amiaza și seara le vom regăsi pe toate zonele montane, Transilvania, Maramureș, estul Banatului și izolat Dobrogea.

image

VÂNT:

– Vântul va fi activ pe parcursul dimineții și al prânzului zilei de mâine, cu intensificări mai susținute mai ales pe zona de sud a țării, dar nu va lipsi nici din restul regiunilor. Rafalele se vor situa la valori de 30 – 40 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– CAPE slab la nivelul întregii țări, cu valori până în 250 J/Kg. Doar pe nord estul Moldovei se pot atinge și valori de 400 – 500 J/Kg. Lifted Index negativ pe toată zona Moldovei (-1, –2 K). Apa precipitabilă va fi la 12 – 15 mm. Thompson Index optim pe zona nord-estică a Moldovei (30 – 32 K). Forfecare destul de mare, cu valori chiar și de 25 – 30 m/s. Încet dar sigur, fenomenele convective se restrâng și mai mult ca arie, rămânând de interes mai ales pentru nord estul Moldovei.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi încă mai răcoroasă față de normalul perioadei. Dar lucrurile se vor schimba în curând. Ploile încep să se rărească, dar nu dispar încă din peisaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *