prognoze

Prognoză meteo 17 mai 2016 – ceva mai mult soare

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează va fi una rece, cu valori de temperatură sub ceea ce ar trebui la data din calendar. Minime negative în toate masivele montane înalte (-1, –2 grade), 2 – 4 grade în celelalte zone montane, 5 – 7 grade pe zona Subcarpaților, Oltenia, nordul, centrul, estul și sudul Munteniei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Moldova. Sud-estul Munteniei și Dobrogea vor avea cele mai mari valori ale nopții, de 10 – 11 grade. Și temperaturile maxime se vor păstra sub valorile normale ale perioadei, cu 7 –9 grade în zonele montane înalte, cu 10 – 12 grade în celelalte zone montane, respectiv 15 – 17, 18 grade pentru restul regiunilor țării.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții și al dimineții, cerul va fi senin pe zona vestică a țării și acoperit de ori joși persistenți în restul. Din fericire, după prânz, vom putea vorbi la nivelul întregii țări de un cer variabil, mai mult senin.

image

CEAȚĂ:

– condiții de ceață slabă, pe arii extrem de mici, din Oltenia, sud-estul Munteniei, Apuseni și zona de Curbură.

image

PRECIPITAȚII:

– Ploile care au fost prezente pe teritoriul României în ultimele două zile ne părăsesc pe timpul nopții prin Moldova și Dobrogea. După amiaza și seara mai pot fi ploi pe nordul Moldovei, Maramureș, Transilvania, zonele montane și sud-estul Munteniei.

image

VÂNT:

– Vântul va sufla slab spre moderat pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine vine cu CAPE apropiat de un 500 – 600 J/Kg doar pe nordul Moldovei și izolat prin zonele deluroase ale Munteniei și Apuseni. Lifted Index negativ vom avea pe aceleași zone cu CAPE bun, la valori de –1, –2 K. Apa precipitabilă nu va trece de 15 – 20 mm, doar în Dobrogea urmând să ajungă la 22 – 25 mm. Thompson Index va avea valori optime (30, izolat 32 K) doar pe zona Moldovei.  Forfecarea 0-6 km va fi la 15 – 20 m/s. O zi în care parametrii convectivi dau șanse de ceva fenomene mai ales pe Moldova și dealurile Munteniei.

image

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi cu temperaturi mai mici decât ar trebui dar cu ceva mai mult soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *