prognoze

Prognoză meteo 15 mai 2016 – nu ne abatem de la scenariul soare vs ploi

TEMPERATURI:

-Noaptea care urmează va fi una cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, temperaturi care vor pleca de la valori de 4 – 6 grade în masivele înalte din zonele montane, 8 – 10 grade în celelalte zone montane și 11 – 13, 14 grade în celelalte regiuni ale țării. Nici valorile maxime nu vor fi altfel, caracterizând o vreme normală pentru data din calendar. Vom pleca de la 8 – 10 grade în zonele de munte înalte, 12 – 14 grade în celelalte zone montane, 17 – 19 grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia și Oltenia se vor atinge vârfurile de temperatură ale zilei, cu valori de 20 – 22, 23 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Nebulozitatea va fi accentuată pe timpul nopții și al dimineții la nivelul întregii țări. Orele prânzului și ale după amiezii vor aduce un cer variabil prin multe zone, dar  nici norii nu se vor preda atât de ușor, seara urmând din nou să aducă nebulozitate joasă cu acoperire 100% pe aproape tot cerul țării.

image

CEAȚĂ:

– Ceața nu va fi un fenomen care să ne creeze probleme pe parcursul zilei de mâine, chiar dacă există condiții de apariție ai ei, pe arii restrânse din Muntenia, Dobrogea, sud-vestul Olteniei și zonele montane.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții precipitațiile se vor concentra mai ales pe zona Banatului, Crișanei, Maramureș și Orientali. Dimineața, ploi slabe pot fi prin nordul Moldovei și Meridionali, urmând ca după amiaza și seara să le regăsim tot pe Banat, Meridionali, Crișana, Maramureș, Dobrogea și sud-estul Munteniei.

image

VÂNT:

Vântul va fi extrem de activ pe parcursul nopții, dimineții și prânzului zilei de mâine, mai ales pe Muntenia, Dobrogea și Moldova, cu intensificări ce se pot duce chiar și spre 50 – 60 km/h. Seara vine cu o liniștire a vântului.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Valori CAPE mediocre, de până în 250 J/Kg vom avea la nivelul întregii țări. În Muntenia și Oltenia se pot atinge și valori de peste 1000 și chiar 1500 J/Kg. Lifted Index negativ vom avea pe toată zona Banatului, sudul Munteniei (-1, –2 K), în timp ce în Muntenia, Oltenia și Dobrogea se pot atinge chiar și valori de –4 spre –6 K. Apa precipitabilă va fi în limitele a 15 – 20 mm, iar pe Muntenia, Oltenia și Dobrogea spre 30 mm. Thompson Index va avea valori optime pentru aproape toată țara, cu 30 – 32 K și chiar și 34 K. Forfecarea va fi slabă, în jur de 10 m/s. Nici ziua de mâine nu va fi una care să nu promită, din punct de vedere al parametrilor, că putem avea parte de fenomene convective pe placul vânătorilor de la noi, mai ales pe Muntenia și Oltenia.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Același scenariu ca pe tot parcursul săptămânii ce o încheiem. Și cu soare, și cu ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *