prognoze

Prognoză meteo 14 mai 2016 – tot cu soare, tot cu ploi

TEMPERATURI:

– Valorile minime de temperatură vor pleca de la 7 – 9, 10 grade pe zonele montane, pe zona Subcarpaților, nordul, centrul și vestul Munteniei și Olteniei. Pentru restul regiunilor ne vom opri la temperaturi minime de 11 – 13, 14 grade. Maximele de mâine vor rămâne în jurul a 9 – 10 grade în masivele montane înalte, 12 – 14 grade în celelalte zone montane, 15 – 17 grade în Transilvania, Maramureș, Crișana, Subcarpați. În Banat, nordul, centrul, sudul și vestul Munteniei și Oltenia se vor atinge 18 – 20 de grade, iar cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea pe estul și sud-estul Munteniei, Dobrogea și Moldova, cu ale lor 23 – 25 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții și al dimineții norii joși vor fi persistenți mai ales pe Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni, nordul Transilvaniei și Oltenia. După amiaza și seara norii se mută și pe nordul Moldovei și cea mai mare parte a Munteniei.

image

CEAȚĂ:

– Există șanse de ceață pe parcursul întregului interval de prognoză și pe multe din zonele țării.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții și al dimineții ploile vor fi de interes mai ales pe zona Banatului, Maramureșului, Crișanei și Olteniei, pentru ca după orele după amiezii și seara să le regăsim și pe Muntenia, Moldova.

image

VÂNT:

– Vântul va fi destul de activ pe parcursul zilei, iar între orele dimineții și până la orele prânzului, când rafalele pot ajunge în cea mai mare parte a țării la 50 – 55 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine vine cu CAPE de peste 500 J/Kg la nivelul întregii Muntenii, a Olteniei, Moldovei, Banatului, Transilvaniei, Dobrogei și izolat Maramureș. Pe nordul și sud-estul Munteniei, estul Moldovei și estul Transilvaniei se pot atinge și valori de 1000 J/Kg. Lifted Index negativ peste tot, cu excepția Crișanei și prin Banat. Muntenia, Moldova, Dobrogea și estul Transilvaniei au parte de cele mai mari valori, de –4 spre –6 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 22 – 25 mm pe arii extinse, iar pe Banat și Crișana chiar spre 30 mm. Thompson Index cu valori optime la nivelul întregii țări, cu 32 – 34 chiar spre 36 K. Forfecarea 0-6 km nu va trece de 15 – 20 m/s. Rămânem așadar cu parametrii buni pentru dezvoltarea unor convecții frumoase. Numai că natura ne poate oferi din nou surprize de genul celor din ziua precedentă, când, la niște valori extrem de mari, singurul spectacol real a fost doar cel al formațiunilor noroase. E un joc de loterie și aici.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– O nouă zi și cu soare, și cu temperaturi plăcute dar și cu șanse la fenomene convective ce pot deveni severe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *