prognoze

Prognoză meteo 12 mai 2016 – Banatu-i fruncea la convecții

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi în creștere în toate regiunile. În zonele montane vom avea 5-7, 8 grade, 9-11, 12 grade pe Transilvania, Maramureș, Moldova, Crișana și Subcarpați. În Banat, Muntenia, Oltenia și Dobrogea vom avea temperaturi minime de 13-15, 16 grade, valori de 16 grade mai ales pe Banat și sudul extrem. Temperaturile maxime rămân la valori de 7 – 9 grade în zonele montane înalte din Meridionali și Apuseni, 12 – 14 grade în celelalte zone montane, 17 – 19 grade în nordul Munteniei, Transilvania și Crișana. În Moldova, Maramureș, sudul Munteniei, Oltenia, Dobrogea și Banat vom avea cele mai ridicate temperaturi, de 20 – 22, chiar 23 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții și al dimineții, nebulozitatea joasă va fi accentuată mai ales pe Banat, Oltenia, Apuseni, Muntenia și Dobrogea. Pe timpul după amiezii și al serii nori sunt prezenți în cea mai mare parte a țării.

image

CEAȚĂ:

– Ceața nu va lipsi din peisajul zilei de mâine, existând șanse mari să o regăsim în multe zone. La început pe vest  și sud-vest, mai apoi și prin sud-estul Munteniei și zonele montane.

image

PRECIPITAȚII:

– Precipitațiile vor fi prezente, în cea mai mare parte a timpului pe Banat, sud-vestul Munteniei, Oltenia. Seara, se extind și pe zonele montane, Muntenia, parte din Transilvania. Pe Oltenia și pe Banat cantitățile de precipitații se vor situa la 25 – 30 mm, izolat chiar și peste 50 mm.

image

image

VÂNT:

– Vântul nu va pune probleme pe parcursul zilei de mâine, exceptând momentele în care ar putea exista fenomene convective.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine vine cu valori CAPE mediocre pe cea mai mare parte a țării, exceptând Banatul (cu CAPE ce se poate duce spre 1200 – 1500 J/KG), Crișana și Muntenia ( CAPE în jur de 500 – 750 j/Kg). Lifted Index va avea valori ușor negative pe Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Apuseni, cu –1 K. Banatul poate ajunge chiar și la –5 K. Apa precipitabilă va fi la valori mari pe aproape toată țara, cu 30 – 35 mm, exceptând Moldova (nord și centru) cu doar 17 – 20 mm. Cu excepția Moldovei, Thompson Index va avea valori ridicate, 32 – 34, chiar spre 36 K la nivelul întregii țări. Forfecarea se va duce spre 20 – 25 m/s. Din punct de vedere al fenomenelor convective și al severității lor, Banatul pare a fi zona unde pot avea loc fenomene spectaculoase.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Vreme în încălzire, dar și cu probabilitatea mare de fenomene severe pe Banat mai ales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *