prognoze

Prognoză meteo 11 mai 2016 – o zi mai frumoasă dar și cu ploi

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu temperaturi minime în creștere. Izolat, în masivele înalte ale Meridionalilor vom mai avea temperaturi ușor negative, de –1 grad, 3 – 5 grade în celelalte zone montane, 7 – 9 grade pe zona Transilvaniei, Maramureșului, nordul Crișanei, Subcarpați, centrul și sudul Moldovei și Dobrogea. În restul Crișanei, nordul Moldovei, Banat, Oltenia, Muntenia vom avea minime de la 11 la 13, 14 grade. Temperaturile maxime cresc și ele, urmând să avem 7 – 9, 10 grade în zona Meridionalilor și Apusenilor, 12 – 14 grade în celelalte zone montane și Subcarpați, 17 – 19 grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și nord-vestul Munteniei. În sudul extrem al Munteniei și în sud-estul aceleiași regiuni vom avea temperaturi de 20 – 21 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții, nebulozitatea joasă este accentuată pe zona Banatului și a Moldovei (cu acoperire de 100%) dar și prin Muntenia, unde acoperirea nu va trece de un 50%. Dimineața și parte din după amiază norii ocupă mare parte din țară, urmând ca spre seară cerul să devină variabil mai mult senin.

image

CEAȚĂ:

– Șanse de ceață mâine mai ales pe zona de sud-vest a României, dar și pe zona Meridionalilor și a Subcarpaților, care este posibil să fie prezentă chiar și la orele dimineții și ale prânzului.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții și al dimineții vom avea parte de precipitații pe zona Banatului și apoi a Olteniei, pentru ca după amiaza să le regăsim și pe zona Meridionalilor, Crișana, nordul Orientalilor.

image

VÂNT:

– O zi în care vântul nu va pune probleme, exceptând posibile momente de fenomene convective, unde și vântul poate lua aspect de vijelie.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Valorile CAPE vor fi modeste la nivelul întregii țări, cu excepția nordului extrem al Orientalilor, izolat Crișana și sud-vestul Olteniei, unde se pot duce spre un 400 – 500 J/Kg. Lifted Index negativ vom avea pe tot nordul țării (-1, –2 K), Banat, Crișana și sudul extrem al Olteniei, tot cu valori de –1, –2 K. Apa precipitabilă va fi la nivel de 30 – 35 mm pe Banat, Oltenia, Muntenia și la valori de 12 – 17 mm pe Moldova, Transilvania, Maramureș, zonele montane și Crișana. Thompson Index va avea valori optime pe zona Banatului și a Crișanei (30 – 32 K) și pe zona Orientalilor și Meridionalilor (30 – 32 K). Forfecarea va fi la valori de 20 – 25 m/s. După cum arată datele de acum, Oltenia și Crișana par a fi zonele cele mai interesante mâine din punctul de vedere al parametrilor convectivi.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Temperaturi în creștere, precipitații în restrângere, șanse la fenomene convective mai ales pe Oltenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *