prognoze

Prognoză meteo 10 mai 2016 – ușoară încălzire dar și ploi

TEMPERATURI:

– Nu avem parte de schimbări majore în ceea ce privește temperaturile minime din noaptea care urmează. Valori ușor negative în zonele montane înalte din Meridionali (-1, –2 grade), 4 –5 grade în celelalte zone montane, 5 – 7, 8 grade în Transilvania, Maramureș. Temperaturi de 8 – 10 grade se vor atinge pe zona Moldovei, Banat, Crișana, sud-vestul Munteniei și Oltenia. Pe restul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei vom avea valori de 11 – 12 grade. Temperaturile maxime vor pleca de la 5 – 7 grade în masivele montane înalte, 10 – 12 grade în celelalte zone montane. Pentru restul regiunilor țării vom avea maxime de la 17  la 19, 20 de grade, cu 21 – 22 de grade pe zona Banatului.

image

image

NEBULOZITATE:

– Nebulozitatea va fi prezentă și pe parcursul nopții,al dimineții, până spre prânz. Dacă pe timpul nopții gradul de acoperire va fi spre 100%, încet încet norii joși nu vor fi decât până în 50%. După amiaza și seara deja vin cu cer mai mult senin.

image

CEAȚĂ:

– Șanse la ceva ceață, pentru puțin timp, pe zona Apusenilor și  Transilvaniei, la începutul nopții, ce poate duce inclusiv la scădere vizibilității sub 200 și chiar 50 de metri.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții și al dimineții ploile nu prea vor fi precipitații, dar după amiaza și seara acestea apar pe toate zonele montane și prin Moldova.

image

VÂNT:

– O zi liniștită, cu vânt slab la nivelul întregii țări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine mai aduce CAPE de peste 500 J/Kg doar pe sud-estul Munteniei și Maramureș. În rest,la nivelul țării vom avea CAPE de până în 250 J/Kg. În schimb, Lifted Index va avea valori negative, de instabilitate, pe tot Maramureșul, Moldova, sud-estul Munteniei și Dobrogea, cu valori de –2 spre –3 K. Apa precipitabilă se va situa la valori de 15 – 17 mm la nivelul întregii țări, dar seara, pe vest și sud vest își face apariția un front cu valori de 30 – 35 mm. Și Thompson Index va avea valori bune pe același aliniament: Doborgea, sud-estul Munteniei, parte din Moldova și Dobrogea, cu valori în jurul a 30 – 32 K. Forfecarea se va duce chiar și la 20 – 25 m/s. Și ziua de mâine are potențial să mai ofere ceva fenomene convective, mai ales pe zonele Maramureșului, sud-estul Munteniei, Dobrogea și posibil și prin Moldova.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Nici ziua de mâine nu vine cu schimbări majore față de zilele precedente, avem doar o ușoară creștere a temperaturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *