prognoze

Prognoză meteo 09 mai 2016 – nimic nou sub soare și ploaie

TEMPERATURI:

– Minimele nopții vor pleca de la valori ușor negative pentru zonele înalte din Meridionali (-1,-2 grade),  5 – 7 grade în celelalte zone montane și 7 – 9, 10 grade în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Subcarpați și vestul Moldovei. Muntenia, Oltenia, Dobrogea și restul Moldovei se vor opri la minime de 11 – 12 grade. Temperaturile maxime vor ajunge la 7 – 9 grade în zonele montane, 11 – 13 grade în nordul și centrul Moldovei și 15 – 17, 18 grade în restul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat.

image

image

NEBULOZITATE:

– Ziua de mâine este o zi în care nebulozitatea joasă va fi accentuată, lăsând puține șanse soarelui să își arate razele. Asta cel puțin până spre orele după amiezii și serii, când lucrurile se mai degajă.

image

CEAȚĂ:

– Șanse de ceață pe zona de sud –est a Munteniei, sudul Moldovei și Orientali, dar spre dimineață și după amiaza și pe Banat, Maramureș și Oltenia.

image

PRECIPITAȚII:

– Nici mâine nu scăpăm de ploi. Dacă pe timpul nopții le regăsim pe nordul Moldovei, Banat și sud-vestul Meridionalilor, dimineață și pe tot parcursul zilei vor uda cea mai mare parte a țării, cu cantități ceva mai importante pe zona Olteniei.

image

image

VÂNT:

– Vântul va fi un pic mai nervos pe timpul dimineții și al prânzului, pe zona Moldovei, cu rafale ce pot ajunge la un35 – 40 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Valori CAPE bune vor fi mâine din nou pe zona Moldovei, Crișanei, zonele montane, Oltenia și Muntenia, unde se pot atinge și 700 – 750 J/Kg. Litfed Index negativ în cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estului Munteniei, Dobrogei și sudul Moldovei. Valori ridicate vom avea pe Oltenia, sudul Munteniei, centrul și nordul Moldovei și Orientali, cu –3 K. Apa precipitabilă va fi în mare parte din țară la valori de 15 – 20 mm, pe Muntenia la 22 – 25 mm, iar pe sudul extrem al aceleiași regiuni și al Olteniei chiar spre 30 mm. Thompson Index va avea pe arii extinse valori de peste 30 – 32 K, iar pe Oltenia se poate duce chiar și spre 34 K. Forfecarea va fi în general spre 10 – 15 m/s, dar spre sudul extrem al Munteniei și Oltenia se poate ajunge și la 20 m/s. Indicele CIN este însă cel care ar putea să ne distrugă orice speranțe, întrucât pe zona Olteniei va fi chiar la valori de –700 J/Kg. Așadar, avem șansa și pentru mâine să ne bucurăm de un spectacol convectiv, dar în același timp, este posibil ca toate aceste valori bune ale parametrilor convectivi să nu ofere decât niște cumulonimbus numai buni de pozat. Dar atât.

image

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Rămânem pe scenariul ultimelor zile, cu vreme de primăvară, dar și cu ploi de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *