prognoze

Prognoză meteo 08 mai 2016 – ploi de vară

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează aduce în continuare temperaturi negative la nivelul masivelor înalte din Meridionali și nordul Orientalilor, acolo unde se pot atinge –1, –2 grade. În celelalte zone montane vom avea minime de 3 – 5 grade. În Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Subcarpați, sud-vestul Munteniei și nordul Olteniei vom avea parte de 7 – 9, 10 grade. Cele mai ridicate valori le vom avea pe sudul și estul Munteniei și Dobrogea, unde se vor atinge 11 – 12 grade. Temperaturile maxime vor pleca de la 4 – 6 grade în zonele montane înalte, 7 – 9 grade în celelalte zone montane, 12 – 14, 15 grade pe vestul, nordul și centrul Moldovei și Dobrogea. Pe sudul și estul Moldovei, Muntenia Oltenia, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana se vor atinge 17 – 19 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– O zi cu nebulozitate accentuată la nivelul întregii țări, dar există și șanse ca din când în când, printre nori, să își facă apariția și soarele.

image

CEAȚĂ:

– Condiții de ceață mai ales pe zona Moldovei și a Orientalilor și pe masivele înalte din Meridionali (aici și cu reducere a vizibilității sub 200 și 50 metri). După amiaza și seara ceața și-ar putea face apariția și pe zonele joase din Muntenia.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții precipitațiile vor fi prezente pe Orientali, nordul Moldovei și Maramureș. Destul de slabe pe timpul dimineții, după amiaza și seara le regăsim și prin Muntenia, Maramureș,, zonele montane, Transilvania.

image

VÂNT:

– Liniștit în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, vântul va avea totuși o răbufnire dimineață spre prânz pe zona Moldovei și Dobrogei, acolo unde rafalele pot ajunge și la un 40 km/h. Să nu uităm și de intensificările temporare alăturate fenomenelor convective.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Încă de la orele dimineții vom avea valori CAPE bune pe Moldova, Maramureș, zonele deluroase și montane ale Munteniei, dar și pe sud-est și Dobrogea, cu 500 – 700 J/Kg și chiar peste 750 J/kg. Spre orele după amiezii, pe zona Moldovei și sud-estul Munteniei CAPE se va apropia și depăși chiar 1000 J/Kg. Și valorile Lifted Index vor fi negative la nivelul întregii țări, cu valori de –1 –2 K, dar tot pe Moldova și sud-estul Munteniei vom avea și valori de –3, –4 K. Apa precipitabilă se va situa la valori de 15 – 20 mm, iar pe sudul extrem al Munteniei și sudul Moldovei la 25 mm. Încă de pe timpul nopții Thompson Index va avea valori mari pe toată Moldova(30 –32 K). După amiază avem valori optime pentru furtuni pe toată Moldova, sud-estul Munteniei, dar și pe Transilvania, Maramureș și zonele montane. Forfecarea va fi în jurul a 15 m/s. Așadar, și ziua de mâine promite mult din punct de vedere al fenomenelor convective, cu un epicentrul pe Moldova și sud-estul Munteniei.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Rămânem în același scenariu de vreme ca în ultima perioadă, cu temperaturi normale și furtuni de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *