prognoze

Prognoză meteo 25 aprilie 2016 – vreme bacoviană

TEMPERATURI:

– Intrăm în Săptămâna Mare a Paștelui cu o vreme ce ne va trece de la cald la rece și invers foarte repede. Noaptea care urmează vine cu temperaturi scăzute. Vom avea 2-4 grade pe masivele montane înalte, 5-7 grade în celelalte zone montane, nordul și vestul Moldovei, Maramureș, Crișana, estul Banatului și vestul  Transilvaniei. Banatul, estul Transilvaniei și sud-estul Moldovei, Oltenia și sud-vestul Munteniei se vor atinge 7 – 9, 10 grade. Cel mai cald la noapte va fi pe sudul Munteniei și Moldovei dar și pe Dobrogea, unde se vor atinge minime de 11 –12 grade. Mâine vom vorbi de temperaturi maxime sub ceea ce ar trebui să avem în această perioadă, cu cele 3-5 grade în zonele montane înalte, 6-8 grade în celelalte zone montane, vestul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. Pentru Muntenia, Oltenia, restul Moldovei și Dobrogea, maximele se vor opri la valori de 13 – 15 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Nicio șansă să vedem soarele pe parcursul zilei de mâine, cerul rămânând acoperit de nori. Spre finalul intervalului este posibil ca pe sudul Olteniei să se mai degaje cerul.

image

CEAȚĂ:

– Ceața va fi destul de prezentă pe parcursul zilei de mâine, în mare parte din țară. Va fi și persistentă și, izolat, ar putea duce la reducerea vizibilității sub 200 și chiar 50 de metri.

image

PRECIPITAȚII:

– Vom avea parte de precipitații pe tot parcursul zilei de mâine, aproape pe toată țara. Cantități importante de precipitații vom avea mai ales pe vestul Meridionalilor, Apuseni și, pe arii restrânse, Transilvania.

image

image

VÂNT:

– O zi cu vânt destul de activ, mai ales pe sudul țării, dar și pe Banat și Moldova. Intensificările nu vor trece de un 35 – 40 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– CAPE vom avea doar pe nord-vestul Munteniei și Dobrogea, dar la valori mici, de la 300 la 400 J/Kg. Lifted Index negativ pe toată zona Munteniei (-3 spre –5 K) dar și pe Dobrogea (-1 K). Thompson Index va avea valori în general între 25 – 30 K, doar pe nord-vestul Munteniei putând ajunge și la un 30 – 32 k. Forfecare foarte slabă, de până la 10 – 15 m/s. Apa precipitabilă se va situa la valori de 17 – 20 mm, pe Dobrogea chiar spre 25 mm. Așadar, parametrii convectivi, chiar dacă mai lasă speranțe pentru nord-vestul Munteniei mai ales, sunt în scădere și nu lasă loc decât pentru ploi reci, tomnatice mai degrabă.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Vremea intră într-un proces de răcire și ploile continuă. Peisaj bacovian mai degrabă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *