prognoze

Prognoză meteo 24 aprilie 2016 – vreme urâtă de Florii

TEMPERATURI:

– Valorile nocturne vor pleca de la 5 – 7 grade în zonele montane, 7 – 9, 10 grade în Moldova, sud-estul Munteniei, Dobrogea, Transilvania și Maramureș. În Banat, Crișana, Oltenia și restul Munteniei se vor atinge minime de 11 – 3 grade. Maximele de mâine vor rămâne în jurul a 7 – 9 grade în zonele montane înalte , 10 – 12 grade în celelalte zone montane. În Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom avea valori de 15 – 17 grade, în timp ce valorile cele mai ridicate de mâine le vom avea pe toată Moldova, cu ale ei 17 – 19, chiar 20 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Norii pun stăpânire, încet dar sigur, pe toată țara, iar acest lucru nu se va mai schimba pe tot parcursul intervalului de prognoză.

image

CEAȚĂ:

– Ziua de mâine vine cu ceva șanse mai mari de ceață, mai ales pe Dobrogea, zonele montane, Maramureș, iar spre seară și pe Muntenia.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții, ploile vor fi prezente pe Maramureș, Banat, Apuseni, Meridionali, Dobrogea. După orele prânzului ploile câștigă și mai mult teren, urmând să ude Oltenia, Muntenia, Orientalii, nordul Moldovei și al Maramureșului. Seara ploile ajung și în Crișana și Transilvania. Cantitățile de precipitații pot fi importante pe sud-vest, în zonele montane dar și pe Oltenia, unde se pot strânge, într-un interval extrem de scurt, cantități de peste 50 l/mp. image

image

VÂNT:

– Vântul nu va crea probleme pe parcursul zilei de mâine, cu excepția câtorva momente la orele după amiezii, când pe Moldova, Dobrogea, vestul Crișanei și Banatului am putea avea ceva adieri mai susținute.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Încă de la orele dimineții vom avea CAPE de peste 400 – 500 J/Kg pe sud-estul Munteniei și Dobrogea, dar și pe Banat și Crișana.La orele prânzului, valori CAPE aproape și de 1000 J/Kg vom avea pe toată Muntenia, Banat, sudul Moldovei, Transilvania și Maramureș. Indicele CIN va fi aproape de –50, deci aproape inexistent. Ca și în cazul CAPE, Lifted Index cu valori negative de –1, –2 K vom avea încă de dimineață pe Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni și sudul extrem al Munteniei. Spre prânz LI negativ va fi pe toată Muntenia dar și pe Dobrogea, iar în zona Banatului și a Apusenilor se pot atinge și –4, –5 K. Forfecarea nu va trece de un 15  m/s. Apa precipitabilă poate ajunge și la valori de 20 – 25 mm, iar pe sud-estul Munteniei chiar spre 30 mm. La începutul nopții, pe Banat  și Oltenia, Thompson Index va avea valori de 30 – 32 K. La orele amiezii, valori optime pentru furtuni vor fi pe Dobrogea, Crișana și Maramureș, cu frecvente valori de 32 – 34 K. Avem așadar niște parametrii convectivi frumoși, șanse de ceva fenomene sunt, dar totul este la mâna loteriei, nebulozitatea destul de accentuată putând să transforme totul doar într-o ploaie tomnatică.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Dacă este să ne luăm după o vorbă de bătrâni, care spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște, veștile nu sunt deloc bune. Ploi, temperaturi în scădere, o vreme deloc prietenoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *