prognoze

Prognoză meteo 23 aprilie 2016 – Revin ploile

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu temperaturi apropiate de ceea ce ar trebui să avem în această perioadă. Valori ușor negative în masivele nordice ale Orientalilor (-1 grad), 2 –4 grade în celelalte zone. Vom avea 5 – 7 grade în centrul și nordul Moldovei și în Transilvania, în timp ce valori de 7 – 9, chiar 10 grade se vor atinge pe sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Maramureș, Banat și Crișana. Maximele de mâine, și ele în normalul perioadei,vor pleca de la 7 – 9 grade în masivele înalte din Meridionali,  12 – 14 grade în celelalte zone montane, 17 – 19 grade în Moldova, zona Subcarpaților, Transilvania și Maramureș. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat și Crișana, unde se pot atinge 20 –22 spre 23 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Dacă noaptea și primele ore ale dimineții le petrecem cu ceva nebulozitate joasă mai ales pe zona Maramureșului, începând cu orele prânzului și spre seară, cerul începe să se acopere de nori joși, prin majoritatea zonelor, dar mai pronunțat în Transilvania, Maramureș, zonele montane și sud-vestul Olteniei.

image

CEAȚĂ:

– Sunt condiții de puțină ceață slabă, în primele ore ale nopții în zonele joase ale Munteniei iar spre după amiază și seară în zonele montane și Maramureș.

image

PRECIPITAȚII:

– Ploile își fac apariția mai ales după amiază și seara, la început pe zona Meridionalilor, apoi pe Apuseni, Orientali, Maramureș și posibil și pe Oltenia.

image

VÂNT:

– Un vânt în general liniștit, dar care spre orele după amiezii și serii începe să fie mai alert mai ales pe zona nordului Moldovei și Dobrogei.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Vom avea ceva CAPE pe zona Banatului (200 – 300 J/Kg), Muntenia și Oltenia (frecvent peste 500 J/Kg și chiar 1000 J/Kg). Ceva CAPE va fi și prin zona Orientalilor, Apuseni și Transilvania. Indicele CIN va fi slab, în jur de –50, sau chiar inexistent. Lifted Index negativ vom avea chiar din timpul nopții pe Oltenia (-1 spre –3 K), iar spre orele prânzului tot Banatul, Oltenia, parte din Muntenia, zonele montane și Transilvania vor avea valori de LI negative, care vor ajunge în Oltenia și sud-vestul Munteniei și la –5 spre –6 K. Și Thompson Index va avea valori de 25 – 30 K pe arii extinse, dar cele mai optime valori le vom regăsi tot pe Oltenia, sud-vestul Munteniei, Transilvania, cu 32 și chiar 34 K pe sudul extrem al Munteniei. Forfecarea va fi în jurul a 15 m/s. Apa precipitabilă va fi la valori de până în 20 – 22 mm. Avem așadar condiții optime pentru fenomene convective, mai ales pe Oltenia și Muntenia.

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Avem parte de temperaturi normale pentru data din calendar. Ploile, absente în ultimele două zile, revin și odată cu ele revin și fenomenele convective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *