prognoze

Prognoză meteo 20 aprilie 2016 – zi cu ploi și vânt puternic

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează împarte România în două din punct de vedere al temperaturilor. În zonele montane înalte vom avea valori de 0 – 2 grade, 4 – 6 grade în restul masivelor montane, 7 – 9, 10 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana. Moldova, Muntenia și Dobrogea vor avea minime de la 12 la 14 grade, iar pe sudul extrem se pot atinge și 15-16 grade. Temperaturile maxime vor pleca de la valori ușor negative în masivele înalte din nordul Orientalilor, Meridionali, 4 – 6 grade în celelalte zone montane. Sudul Moldovei, sud-estul Munteniei și Dobrogea vor avea temperaturi maxime de 9 – 11 grade. Centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureșul, Banatul și Crișana vor avea parte de 13 – 15 grade. Maximele zilei le vom avea pe Oltenia, cu 17 – 18 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

-Pe parcursul nopții doar Crișana și Banat ar putea avea parte de un cer senin. Începând cu orele prânzului și spre seară doar sud-estul extrem, nordul Moldovei și zonele montane ar urma să mai fie acoperite de un strat consistent de nori joși.

image

CEAȚĂ:

– Ceața va fi mult mai prezentă mâine, pe arii extinse și chiar persistentă, urmând să afecteze cea mai mare parte a țării.

image

PRECIPITAȚII:

– Ziua de mâine vine cu ploi, și cu ploi importante cantitativ și pe arii extinse. Practic, pe tot parcursul nopții, dimineții și până după orele prânzului, ploile vor cădea peste Oltenia, Muntenia, sudul și nordul Moldovei, zonele montane și sudul Transilvaniei. Spre seară, ploile se restrâng doar pe sud-estul Munteniei. Cantitățile de precipitații vor fi pe arii extinse de peste 25 – 30 l/mp, iar în Muntenia se pot ajunge și la 50 – 60 l/mp.

image

image

VÂNT:

– Vântul va fi extrem de activ pe parcursul zilei de mâine, în cea mai mare parte a țării. Rafalele cele mai puternice le vom avea pe toată zona Moldovei, Dobrogei, Olteniei, zone unde se pot atinge și 60 – 70 km/h. Spre seară lucrurile se mai liniștesc.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Valori CAPE modeste pe tot parcursul zilei de mâine, cu valori la nivelul întregii țări de 250 – 300 J/Kg. La începutul nopții vom avea Lifted Index negativ pe zona Olteniei (-1, –2 K), iar spre orele după amiezii pe zona de Curbură și sud-estul Munteniei (-1 K). Tot la începutul nopții Thompson Index va avea valori de peste 32 – 32 K tot pe zona Olteniei și vestul Munteniei, lucru care poate aduce ceva fenomene convective în zonă chiar și în lipsa unui CAPE. Forfecarea 0-6 km va fi doar în jurul a 20 m/s. În rest, se pare că vom avea parte mai degrabă doar de ploi torențiale, fără caracteristici de vară.

image

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi cu temperaturi apropiate de normalul perioadei, dar destul de urâtă ca aspect, cu ploi importante și vânt puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *