prognoze

Prognoză meteo 14 aprilie 2016 – șanse mari la fenomene convective severe

TEMPERATURI:

– La fel ca și în zilele precedente, nici noaptea care urmează nu va aduce diferențe notabile în ce privește minimele la nivelul fiecărei regiuni a țării. Vom avea 8-10 grade la nivelul regiunilor montane, nordul și centrul Moldovei, respectiv 11 – 13 grade pentru celelalte regiuni. Iar în privința maximelor, pe zonele montane rămânem cu valori de 10 – 12 grade, Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania vor avea maxime de 18 – 20 de grade, iar Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea se vor bucura de 21 – 23 de grade, izolat chiar spre 24 –25.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe parcursul nopții și în primele ore ale dimineții, norii joși vor fi prezenți mai ales pe nord, nord-vest, cu Maramureș, Crișana, Banat ca zone unde cerul va prezenta înnorări. Lucrurile se schimbă după orele după amiezii și seara, când nebulozitatea începe să acopere cea mai mare parte a țării, doar Muntenia și Oltenia având șanse să scape.

image

CEAȚĂ:

– Există șanse să avem parte de puțină ceață, slabă și care să se risipească destul de repede, la începutul intervalului de prognoză, pe Muntenia și sudul Moldovei.

image

PRECIPITAȚII:

– Dacă pe timpul nopții nu putem vorbi de ceva șanse organizate la precipitații, lucrurile se schimbă odată cu orele după amiezii, când ploile își fac apariția pe arii din ce în ce mai mari din Muntenia, Oltenia, Moldova iar seara și Dobrogea.

image

VÂNT:

– Începând cu a doua parte a dimineții de mâine, iar mai apoi pe tot parcursul zilei, vântul începe să prindă putere în cea mai mare parte a țării, cu rafale ce pot ajunge și depăși chir 60  – 65 km/h prin Crișana, Banat dar și prin sud-estul Munteniei.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Modele meteo pentru mâine arată pentru mare parte din țară valori CAPE de peste 500 J/kg și ajung chiar la valori de 700 J/Kg. Și Lifted Index va avea valori mai mult decât bune, de la –3 spre –5 K, iar pe Muntenia și Oltenia chiar –6 K. Thompson Index pleacă cu valori de 30, 32 chiar 34 pe Banat, Crișana, pe timpul nopții. După amiaza, valorile ajung chiar și la 38 – 40 K, adică mai mult decât optim pentru furtuni puternice, asta pe Muntenia, Subcarpați și Moldova. Dacă ne uităm un pic, parametrii de mâine par a fi cei mai buni din acest început de primăvară, astfel că ziua de mâine chiar ne oferă perspectiva nu doar a unor fenomene convective, ci a unor fenomene convective chiar severe. Spectaculoase.

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi cu ploi, vânt, temperaturi plăcute. Dar mai ales o zi pe care iubitorii de fenomene convective, de furtuni, o așteptau cu nerăbdare. Să sperăm că nu va dezamăgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *