prognoze

Prognoză meteo 10 aprilie 2016 – temperaturi normale, ploi și fenomene convective

TEMPERATURI:

– Valorile termice ale nopții care urmează vor pleca de la valori de 7 – 9, 10 grade pe zonele montane, dar și pe vestul Moldovei și zona Subcarpaților. Pentru restul regiunilor vom avea valori de la 11 la 13, 14 grade. Maximele se vor situa la valori între 9 – 11 grade pe zonele montane și 17 – 19 grade pentru celelalte regiuni, cu posibil 20 – 21 de grade mai ales pe sud-estul Munteniei, nordul Moldovei și Transilvania.

image

image

NEBULOZITATE:

– Ne va lipsi soarele pe parcursul zilei de mâine, o zi în care norii vor fi stăpânii cerului pe tot parcursul zilei.

image

CEAȚĂ:

– O zi cu posibilitate de ceață pe arii extinse din Muntenia, Moldova, Dobrogea și Banat, ceață care ar putea reduce vizibilitatea chiar și sub 200 și 50 de metri și ar putea persista mult peste zi.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții precipitațiile vor fi prezente pe sud-est, Banat, zona de Curbură. Dimineața cuprind și sudul Moldovei, Transilvania, pentru ca după amiaza, dar mai ales seara, să le găsim pe arii extinse din Muntenia, sudul Moldovei, zonele montane, Transilvania, Maramureș și Banat. Unele modele meteo dau niște cantități impresionante pentru sudul extrem (peste 100 l/mp), dar și pentru zona estică a Banatului, Apuseni.

image

image

VÂNT:

– Este posibil ca pe intervale scurte de timp vântul să prindă un pic de intensitate, mai ales pe zona Munteniei, dar rafalele nu vor trece de un 30 – 35 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Dacă pe parcursul nopții valorile CAPE se vor menține sub 300 J/Kg, pe parcursul zilei și al după amiezii de mâine, pe Muntenia, Orientali, Transilvania, Maramureș, putem ajunge și la valori de 500 – 700 J/Kg. Parametrii buni va avea și Lifted Index, cu valori de –1 spre –3 K pe Muntenia, Meridionali, Moldova, Transilvania și Maramureș. Și Thompson Index are valori bune, de peste 30, așadar cu șanse bune de furtuni, tot pe regiunile mai sus menționate. Avem așadar în față o zi cu șanse bune la fenomene convective pe Muntenia, zona Orientalilor, Transilvania și Maramureș, dar nu aș exclude nici vestul Moldovei din acest scenariu.

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi cu temperaturi normale pentru perioada aceasta din an, dar și cu ploi ce pot fi însemnate cantitativ, pe fondul unor fenomene convective specifice mai degrabă verii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *