prognoze

Prognoză meteo 09 aprilie 2016 – trecem la ploi, temperaturi în scădere

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu temperaturi în scădere, mai ales pe Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, unde minimele se vor opri la 7- 9, 10 grade, valori pe care le vom avea și pe zonele montane. Oltenia, nordul Transilvaniei, nordul Moldovei, Maramureșul, Banatul și Crișana vor avea valori de 11 – 13, chiar 14 grade. Maximele de mâine vor pleca de la valori de 7 – 9 grade în masivele înalte ale zonelor montane, 10 – 12 grade în celelalte zone montane. Subcarpații, nordul și centrul Moldovei, Oltenia și Muntenia se vor bucura de temperaturi de 14 – 16 grade, izolat chiar spre 17. Dobrogea, sud-estul extrem al Moldovei, sud-estul extrem al Munteniei, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș vor avea parte de maximele zilei, de la 19 spre 21, 22 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Dacă pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții norii joși vor fi prezenți mai ales pe zona de vest, pe parcursul zilei de mâine cerul se acoperă la nivelul întregii țări.

image

CEAȚĂ:

– Ceața își va face apariția mai ales după-amiază și seara prin Banat, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Crișana și Maramureș.

image

PRECIPITAȚII:

– Începem ziua cu ceva ploi pe zona Olteniei, pentru ca spre ora prânzului acestea să își facă simțită prezența și pe zona Moldovei și Banatului. Seara, ciclonul mediteranean deja nu se mai joacă cu noi, iar precipitațiile devin consistente pe Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni, sud-estul Munteniei și Orientali. O atenție sporită trebuie acordată și cantităților de precipitații, care pot ajunge la 25 – 30 l/mp, iar izolat chiar și la peste 50 – 60 l/mp.

image 

image

VÂNT:

– Pe timpul nopții și al dimineții vântul va fi activ pe zona Munteniei și a Moldovei, la prânz doar pe zona Moldovei și a Dobrogei, iar seara să îl găsească calm la nivelul întregii țări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine vine cu CAPE de peste 500 J/Kg pe zona Banatului, Crișanei, Apusenilor, estul Moldovei și Dobrogea, asta după amiază. Vom avea CAPE și în restul regiunilor, dar nu mai mare de 200 – 250 J/Kg. Și Lifted Index se va putea duce spre un –2 K, pe aceleași regiuni cu CAPE mare.

image

image

CONCLUZII:

– Ne-am bucurat de o săptămână de vară, acum schimbăm un pic foaia. Vin ploi, temperaturile încep să revină spre normal. Primăvară capricioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *