prognoze

Prognoză meteo 08 aprilie 2016 – scad temperaturile

TEMPERATURI:

– Urmează o nouă noapte cu temperaturi extrem de plăcute. Vom avea 7 – 9 grade în zonele montane, 11 – 13 grade în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și cea mai mare parte a Dobrogei (în zona litoralului minimele vor rămâne în jurul a 9 – 10 grade). Banatul și Crișana vor avea parte de 14 – 16 grade, iar în Maramureș este așteptată o minimă chiar și spre 17 – 18 grade. Valorile maxime vor marca o scădere pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde nu se vor mai depăși valori de 15 – 17 grade (Oltenia), 18 – 20 grade (nordul, centrul și sudul Munteniei). Cele mai mari valori le vom regăsi pe zona Moldovei, sud-estul Munteniei, Transilvania, Crișana și Banat, locuri unde se vor atinge 23 – 25, izolat și 26 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Norii joși își vor face apariția mai ales pe orele serii pe zonele montane, Transilvania și Maramureș (cu acoperire sub 50%).

image

CEAȚĂ:

– Ceață slabă este posibil să se formeze mai ales pe zona Moldovei, dar se va risipi repede.

image

PRECIPITAȚII:

– Modelul GFS dă ploi pe zona Banatului, Crișana, Maramureș, Oltenia și Meridionali. După orele prânzului vom avea parte de ploi pe zona Olteniei, iar spre seară și pe zonele montane din Orientali, Meridionali și Apuseni, dar și pe zona Transilvaniei (modelul Euro24).

image

VÂNT:

– Începând cu orele dimineții vântul va fi extrem de activ în toată țara, intensificările cele mai puternice urmând să le avem pe Muntenia, Moldova, Dobrogea și Maramureș (la început). În aceste zone rafalele vor pleca de la 40 – 45 km și se pot duce chiar și la 60 km/h pe zona Moldovei.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Deși poate așteptările erau mari, ținând cont de ultima perioadă cu anomalii termice, ziua de mâine, una în care precipitațiile vor fi pe arii mai mari, ne aduce valori CAPE mult mai mici, de până în 300 – 350 J/Kg. Nici Lifted Index nu ne dă speranțe foarte mari.

image

image

CONCLUZII:

– Temperaturile încep să scadă, ploile apar în mai multe zone, dar, deși așteptările erau mari, fenomenele convective sunt slabe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *