prognoze

Prognoză meteo 12 martie 2016 – vreme în răcire

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative pe majoritatea zonelor montane, cu valori de temperatură de la –2, –1 grad spre 0-1 grad în zonele montane joase. În Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Maramureș vom avea minime de la 4 la 6 grade. Banatul, Crișana și Dobrogea vor avea cele mai ridicate valori ale nopții, cu temperaturi de la 7 spre 9 grade. Nu vom avea schimbări majore în ceea ce privește maximele, distribuția valorilor urmând să rămână aceeași iar creșterile, ușoare, cu 1-2 grade, dar asta pe arii restrânse, mai ales din Banat și Dobrogea. Vom avea astfel 7-9 grade maxime la nivelul întregii țări, un pic mai ridicate pe sud-vestul Banatului și Dobrogea (11-12 grade) și mai scăzute pe zonele montane (-1, –2 grade în zonele înalte și 1-3 grade în celelalte zone)

image

image

NEBULOZITATE:

– O zi în care, de la început la final, vom avea parte de un cer acoperit de nori, la nivelul întregii țări.

image

CEAȚĂ:

– Ceața va fi prezentă pe arii extinse, în Moldova, Dobrogea, zona Subcarpaților, Meridionali dar și Banat. Dimineața târziu ar trebui ca ceața să se risipească din cea mai mare parte a zonelor.

image

PRECIPITAȚII:

– O zi cu destule precipitații și pe arii extinse. Banatul, zonele montane, Subcarpații, sud-estul Munteniei, Dobrogea, Moldova vor fi regiunile unde se vor cantona mai ales ploile, dar în zonele montane revin și ninsorile. Cantitățile de precipitații se pot apropia de 13 – 15 l/mp în sudul Moldovei, sudul extrem al Munteniei și sud-vestul Meridionalilor.

image

VÂNT:

– Chiar dacă vom mai avea parte de ceva adieri mai susținute, mai ales pe sud și sud-est, putem spune fără teama de a greși că vântul nu va mai fi așa problematic pe parcursul zilei de mâine.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Modelul GFS dă mâine valori CAPE în jur de 250 – 300 J/Kg la nivelul întregii țări. Din păcate, Lifted Index nu ne dă speranțe prea mari că vom avea șanse la ceva fenomene convective, rămânând la valori pozitive pe tot parcursul zilei.

image 

image

CONCLUZII:

– O zi mai rece decât precedentele, cu ploi pe arii extinse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *