prognoze

Prognoză meteo 10 martie 2016 – continuă ploile, vânt agitat

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează va aduce cam aceleași valori de temperaturi indiferent de regiunile la care ne raportăm. Vom avea 1-3 grade în zonele montane (excepția ar putea fi masivele de la peste 1500 de metri din vestul Meridionalilor, unde am putea avea valori ușor negative, de 0 spre –1 grad). În restul țării, minimele vor avea valori de la 7 la 9 grade. Maximele vor avea valori de la 2-4 grade în zonele montane, 7-9 grade pe zona Moldovei, Dobrogea, Oltenia, sudul, centrul și nord-estul Munteniei, dar și pe vestul extrem al Banatului. În zona Subcarpaților și sud-estul Munteniei se vor atinge 10 – 12 grade. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea în Transilvania, Maramureș, Crișana și cea mai mare parte a Banatului, locuri unde vom vorbi de maxime de 12 – 14, izolat chiar 15 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Soarele a fost marele absent al zilei de miercuri și cam așa va rămâne situația și în prima parte a zilei de joi, când norii joși vor fi extrem de prezenți în cea mai mare parte a țării. Începând cu orele dimineții și spre prânz, cerul se degajă de nori pe nord, zona Orientalilor și zona de Curbură. Lucrurile evoluează cu rapiditate astfel că seara o vor petrece cu un cer senin doar cei din Crișana, în restul țării norii urmând să fie extrem de bine cantonați.

image

CEAȚĂ:

– Încă de la începutul intervalului de prognoză vom avea ceață pe nordul Moldovei, Oltenia și nordul Munteniei, iar izolat, vizibilitatea va scădea chiar sub 200 și 50 de metri. După o dimineață și un prânz fără ea, ceața revine de după amiază pe tot sudul țării, Banat și zona Orientalilor,

image

PRECIPITAȚII:

– După cum deja știm și din informarea meteo emisă de ANM, precipitațiile vor continua și pe parcursul zilei de mâine. Vor fi ploi la începutul intervalului de prognoză pe toată Muntenia, Oltenia, nordul și centrul Moldovei, dar și ninsori la peste 1800 m în Meridionali și nordul Orientalilor. Dimineață și spre prânz, ploile se mută pe Maramureș și Apuseni, iar după amiaza și seara cuprind Banatul și din nou tot sudul țării și Orientalii. Cantitățile de precipitații vor trece de 25-30 l/mp în zonele montane și peste 13 – 15 l/mp pe tot sudul țării.

image

image

VÂNT:

– Pe lângă ploi, și vântul va fi mâine o prezență activă pe tot sudul țării, dar și pe sudul Moldovei. Rafalele pot ajunge la 45 – 50 km/h, iar în zona de Curbură chiar spre 60 – 65 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– CAPE-ul pe parcursul zilei de mâine va ajunge, izolat, în zone din sud, din Moldova dar și din Banat, la valori de 250 – 300 J/Kg. Nici Lifted Index nu ne va lăsa mari speranțe pentru ceva convecții, cu valori mai mult pozitive.

image

image

CONCLUZII:

– O zi ploioasă, o zi cu vânt agitat pe sud, sud-est, dar cu temperaturi plăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *