prognoze

Prognoză meteo 09 martie 2016 – mucenici ploioși

TEMPERATURI:

– La noapte vom avea parte de temperaturi negative pe zonele montane înalte din nordul Orientalilor, Meridionali și Apuseni, cu valori de –1, –3 grade. În restul regiunilor montane, minimele vor fi între 1 și 3 grade. Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și zona Subcarpaților se vor opri la valori de 4-6 grade. Moldova, Oltenia și Muntenia vor avea minime de 7-9 grade, pentru ca pe sudul extrem și Dobrogea să avem parte de temperaturi minime de 10 – 12 grade. Maximele de mâine vor varia de la 3-5 grade în zonele montane la 7-9 grade pe nordul Moldovei, nord-estul Munteniei și zona Apusenilor. În estul și sudul Moldovei, Dobrogea, sudul Munteniei, Oltenia, Transilvania și Maramureș se vor atinge 10 – 12 grade, în timp ce Crișana și Banatul vor oferi maximele zilei, de 13 – 15 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții nebulozitatea va fi prezentă mai ales pe Moldova, Maramureș,Transilvania și Dobrogea. Odată cu intrarea în dimineață și apoi pe tot parcursul zilei, norii joși cuprind toată țara.

image 

CEAȚĂ:

– Ceața va fi un fenomen destul de izolat pe timpul nopții și al dimineții, urmând să o regăsim mai ales pe zona Crișanei și izolat pe sudul Moldovei și Muntenia. După amiaza și seara aduc ceață slabă pe arii mai extinse din Muntenia, Oltenia și Moldova.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții și al dimineții precipitațiile vor fi aproape inexistente, poate doar prin nordul extrem urmând să avem parte de ceva ploi slabe. Lucrurile se schimbă odată cu orele după amiezii, când precipitațiile intră prin sud, sud-est, acoperind mai apoi Muntenia, Oltenia, Meridionalii și Moldova. Vor fi ploi și pot fi și cantități importante, pe sudul extrem și zona montană (25-30 l/mp).

image

image

VÂNT:

– În general slab și liniștit, vântul ar putea prinde ceva intensificări mai ales zona de sud-est, dar rafalele nu vor trece de un 30 – 40 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Pe parcursul după amiezii de mâine, valorile CAPE vor ajunge de peste 400 J/Kg pe sudul extrem al Munteniei și la peste 300 J/Kg pe Oltenia, rama vestică a Meridionalilor, parțial Transilvania și Banat. Și valorile Lifted Index (LI) vor avea valori de –1 spre –3 grade în aceleași regiuni. Ținând cont de faptul că vom avea parte și de precipitații fix pe aceleași regiuni, nu sunt excluse și ceva convecții care să aducă ploi având un caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului.

image

image

CONCLUZII:

– O zi care începe liniștit, dar apoi ploile își fac apariția pe arii extinse, alături și de intensificări ale vântului pe sud-estul extrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.