prognoze

Prognoză meteo 08 martie 2016 – Ziua femeii cu ploi și vânt

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte în care temperaturile vor pleca de la valori ușor negative în zona Meridionalilor (-1 grad), 1-3 grade în restul Meridionalilor și Apuseni, 5-6 grade în zona Orientalilor. Pentru restul regiunilor țării vom avea temperaturi de 7-9 grade, mai ridica în sud-estul extrem, unde pot ajunge la 10-11 grade. Maximele zilei vor avea valori de la 5-7 grade în zonele montane și Maramureș, 9-11 grade în Crișana, Banat și Transilvania, dar și în zona Subcarpaților. Moldova, Dobrogea, Munteni și Oltenia vor atinge maxime de 12 – 14 grade, chiar și spre 15 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Dacă pe timpul nopții putem vorbi măcar de Moldova și Dobrogea ca zone norocoase, unde cerul va fi senin, lucrurile nu vor evolua pozitiv, iar pe tot parcursul zilei de mâine, norii vor fi prezenți și consistenți în toată țara. Doar spre seară urmează să se mai elibereze cerul, mai ales pe Muntenia, Oltenia, Banat și sudul Moldovei.

image

CEAȚĂ:

– Vom avea parte de ceață mâine pe arii extinse, în Maramureș, Banat, zona Meridionalilor dar și Muntenia. Ceața ar putea persista până spre orele prânzului și izolat vizibilitatea poate fi redusă în anumite zone și sub 200 și 50 de metri.

image

PRECIPITAȚII:

– Și pe parcursul zilei de mâine vom avea parte de precipitații pe arii extinse. La începutul intervalului vor fi ploi în Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia, sud-vestul Munteniei, Transilvania și zonele montane ale Meridionalilor și Apusenilor. La peste 1800 de metri, în Meridionali pot apărea și ninsori. După orele prânzului, ploile își mai reduc din areal, urmând să le mai regăsim doar pe nord-vest, Meridionali și nordul Moldovei. Cantitățile de precipitații vor mai trece de 15 – 20 l/mp doar în zonele montane.

image

image

VÂNT:

– În prima parte a intervalului de prognoză vântul va continua să prezinte intensificări susținute pe întreaga zonă a Moldovei, unde rafalele pot atinge chiar și 60 – 65 km/h. Odată cu intrarea în după amiază și seară, revenim la normal, cu un vânt slab ca intensitate la nivelul întregii țări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Începând cu dimineața zilei de mâine, pe zona de vest valorile CAPE vor urca chiar spre un 300 J/Kg, lucru care se va întâmpla și pe zona Meridionalilor. În Dobrogea lucrurile vor sta chiar și mai bine, cu un CAPE de peste 500 J/Kg. Și Lifted Index va fi la un optim de –2, –3 grade, astfel că, ținând cont de faptul că ne putem aștepta și la ceva șanse de precipitații, putem avea parte de fenomene convective în zona de vest, chiar dacă nu neapărat extrem de spectaculoase.

image

CONCLUZII:

– urmează o zi destul de activă meteo, cu ploi, vânt dar și temperaturi plăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *