prognoze

Prognoză meteo 07 martie 2016 – ploi pe vest, vânt pe est

TEMPERATURI:

– La noaptea vom avea temperaturi ușor negative pe arii extrem de restrânse din zonele montane înalte, cu valori de –1, –2 grade, în restul zonelor montane urmând să avem 2-4 grade. În nordul Moldovei și zona de Curbură a Carpaților vom avea valori minime de 4-6 grade. Pentru restul regiunilor, temperaturile minime se vor opri la 7-9 grade. Maximele zilei de mâine vor rămâne ușor negative pe masivele vestice ale Meridionalilor, cu –1 grad. Vom avea 7-9 grade pe zona Maramureșului, Apuseni și Oltenia, 11-13 grade pe Banat, Crișana, Transilvania și zona Subcarpaților. Moldova și Dobrogea vor avea parte de maxime ce se vor opri la 14 – 16 grade, în timp ce Muntenia se va bucura de temperaturi ce vor ajunge și la 17- 19, izolat chiar 20 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe parcursul nopții și al dimineții, norii joși vor fi mai prezenți pe zona de vest, sud-vest și Moldova. Odată cu orele amiezii și ale serii, nebulozitatea se accentuează pe cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă sud-estul, sudul Moldovei și Dobrogea.

image

CEAȚĂ:

– De ceață vom avea parte pe tot parcursul zilei de mâine. O vom regăsi pe tot vestul țării, în zona de Curbură, în nordul Moldovei, iar după orele prânzului și pe Oltenia, Muntenia, Maramureș și interiorul arcului carpatic. Izolat, vizibilitatea ar putea fi redusă sub 200 și 50 de metri.

image

PRECIPITAȚII:

– Mâine va fi o zi în care precipitațiile vor fi prezente cam prin toate regiunile țării. La început pe Banat și Crișana, apoi pe Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș și zonele montane. Vor fi mai ales ploi, dar în zonele montane înalte din vestul Meridionalilor am putea avea și lapovițe și ninsori. Așa cum specifică și informarea meteo în vigoare, pe vest și sud vest cantitățile vor fi însemnate, cu 25 – 30 l/mp, iar în zonele montane chiar peste 40 l/mp

image

image

VÂNT:

– Vântul va fi mâine extrem de activ pe zona Moldovei, acolo unde rafalele vor trece și de 60 65 km/h. Intensificări la fel de puternice vom avea și pe zona litoralului, în timp ce în restul țării, deși activ, vântul nu va trece de viteze în jurul a 35 – 40 km/h

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Valorile CAPE vor fi destul de bune pe sudul țării, ajungând chiar și la peste 500 J/Kg. Lifted Index (LI) va ajunge chiar și la –5, –6 grade. Din păcate, precipitațiile nu par a ajunge și în aceste zone unde parametrii convectivi vor fi atât de buni.

image

image

CONCLUZII:

– O zi mult mai activă meteo. Foarte cald pentru luna martie, cu ploi pe vest și vânt puternic pe est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *