prognoze

Prognoză meteo 4 martie 2016 – zi mohorâtă, cu ploi

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi minime negative în masivele înalte din nordul Orientalilor, Meridionali și Apuseni (-1, –2 grade), 1-3 grade în celelalte zone montane. Nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana vor atinge minime de 3-5, 6 grade. Banatul, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor bucura de cele 7-8 grade ale nopții. Temperaturile maxime vor ajunge la 3-5 grade în zona Orientalilor, Meridionalilor, nordul și centrul Moldovei. Valori de 7-9 grade se vor atinge în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Apuseni. Cele mai ridicate valori le vom avea în Transilvania, Crișana și Maramureș, locuri unde se vor atinge 12 – 14, 15 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Încă din primele ore ale nopții nebulozitatea va fi accentuată, acoperind practic toată țara cu nori de mare înălțime, medii și joși. Iar situația nu se va schimba pe tot parcursul intervalului de prognoză, chiar dacă sunt ceva șanse ca măcar prin Crișana, spre orele serii, să se mai degaje cerul.

image

CEAȚĂ:

– Ceața va fi prezentă, la începutul intervalului, pe sud-vest și pe rama Orientalilor (unde și vizibilitatea va fi redusă chiar sub 200 și 50 de metri). Începând cu orele dimineții și apoi chiar până spre finalul intervalul, vom avea parte de ceață pe tot sudul țării.

image

PRECIPITAȚII:

– După o lună februarie extrem de săracă în precipitații, orice primim este bine venit. Precipitațiile își vor face intrarea prin sud-vestul țării, la primele ore ale nopții, pentru ca, până la orele dimineții, să acopere tot sudul țării. Tot în aceste zone vor rămâne de interes până la finalul intervalului de prognoză, dar ploile vor fi prezente, mai slabe cantitativ, și pe zona Moldovei. Vor fi ploi pe vest și sud, dar și lapovițe și ninsori pe zonele înalte din Meridionali, sau zona de Curbură. De notat că și cantitățile de precipitații vor fi importante, de la 15 – 20 de l/mp pe arii extinse din sud, la 30 – 40 l/mp în zona Olteniei.

image

image

VÂNT:

– Vântul va fi mâine o prezență constantă pe sudul țării, cu rafale ce se pot apropia și de 55 – 60 km/h. Intensificări pot fi și pe sudul Moldovei, dar nu mai mari de 35 – 40 km/h.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Mai ales după amiaza zilei de mâine ar putea aduce ceva fenomene având caracteristici convective, pe zona Dobrogei. Aici, valorile CAPE se vor apropia de 500 J/Kg. Lifted Index (LI) va fi și el la valori de –2, –3 grade.

image

image

CONCLUZII:

– O zi mohorâtă, cu ploi pe arii extinse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *